Toneel Overdag speelt 'De scheikundige' in Theater het Pommetje in Gasselternijveen

Stadskanaal

Theatergroep Toneel Overdag brengt zaterdag 6 februari onder regie van Peter van Kruining de voorstelling 'De scheikundige' van chemicus/schrijver Chrétien Schouteten uit Thesinge op de planken van Theater het Pommetje in Gasselternijveen. De uitvoering begint om 20.00 uur.

Op 22 april in 1915 werd voor het eerst in de geschiedenis op grote schaal gifgas als aanvalswapen bij Ieper in Vlaanderen gebruikt. De drijvende kracht achter uitvinding van dit gifgas was de Duits-Joodse chemicus Fritz Haber (1868–1934). Diezelfde Fritz Haber ontving in 1920 de Nobelprijs voor scheikunde vanwege de door hem in 1909 ontwikkelde synthese van ammoniak met behulp van stikstof uit de lucht. Deze vinding maakte de grootschalige productie van kunstmest mogelijk. Haber is tevens de uitvinder van het insecticide Zyklon-B, dat tussen 1942 en 1944 werd gebruikt als gifgas in de vernietigingskampen. Daarvan werden vooral Joodse gevangenen het slachtoffer. U wilt een ticket reserveren? Bel 06-29204451 of kijk even op de website www.pomona.nl

Auteur

Paul Abrahams