Vervlogen tijden ... | de Gele Klap in 1917 in Stadskanaal

Stadskanaal

In de populaire rubriek 'Vervlogen tijden' neemt Jaap Meijering uit Stadskanaal u deze keer mee naar het zuidelijkste puntje van de gemeente Wildervank: de Gele Klap in 1917.

door Jaap Meijering

Een nostalgische ansichtkaart met op de achtergrond de 'Gele Klap', toen al een draaibrug. Deze brug was de grens tussen de gemeente Wildervank en Onstwedde. Tot 1 januari 1968, toen de plaats Stadskanaal ook volledig onder gemeente Stadskanaal viel. Het brughuis achter de brug links nog juist zichtbaar lag toen in de gemeente Onstwedde. Terwijl fietsers rustig over de geklopte keienweg rijden, de paardentramrails (richting Ter Apel) over de brug een kleine knik maakt nemen de jongens op de voorgrond de zaken nog eens goed in ogenschouw. Terwijl de ene jongen, de fotograaf in het vizier heeft, kijkt de ander naar het Herenhuis van oud landbouwer Nieboer met sierlijke ingang en balkons. Links op de voorgrond achter de paaltjes stond (niet zichtbaar) de boerderij van Haaijer. Direct tegen de villa van Nieboer bouwde G. Zwartsenberg in 1916 op de hoek van de Barkelastraat zijn architectonisch zeer fraaie manufacturenzaak. Het pand met de zonneschermen rechts naast Zwartsenberg - aan de overzijde van de Barkelastraat - is de kruidenierszaak en grossierderij van J.Nomden. Na het vertrek van Nomden naar het buitenland vestigden zich in dit pand de kruidenierszaken van respectievelijk G. Kuipers, H.E.Takens en K. Posthumus. Het pand is nog steeds in dezelfde authentieke staat en is er al vele jaren een coffeeshop in gevestigd. De Heerenbehuizing van Nieboer werd op 1 mei 1932 in zaal Bellevue van J. Meijering (jawel , mijn opa) verkocht door Wed. E. Nieboer. Zwartsenberg kocht het pal naast zijn zaak gelegen pand en verbouwde het tot één groot winkelpand.Tot in wijde omgeving was Zwartsenberg bekend als gerenommeerde kledingzaak. Op een zondagmorgen in september 1948 sloeg het noodlot toe en brak er brand uit in de kledingzaak*. Het enorme vuur werd geblust door verschillende vrijwillige brandweerkorpsen uit de omgeving alsmede de bedrijfsbrandspuit van De Twee Provinciën. Het achter de zaak gelegen woonhuis kon behouden worden maar de zaak brandde volledig af. Terwijl de kledingverkopen doorliepen vanuit verschillende noodlocaties in de omgeving, kwam op deze plaats, onder architectuur van Gebr. Blaauw, het huidige grote pand met enorme kelder en bovenverdieping tot stand. Door verhuizing van Zwartsenberg kleding naar de nieuwe Europalaan werd het pand onder meer gebruikt als verkoophal en vestigde Döbken Design er zijn exclusieve meubelzaak. Hoewel de etalages van het fraaie pand nu weer nostalgisch tonen door de fraaie bruidskleding van Ineke Pals, wacht het gebouw nog steeds op een goede bestemming. * Een week na de brand werd bekend dat het vuur was aangestoken. De dader – een jongeman- had 'een leren jas en een paar costumes' gestolen. Toen hij de buit te pakken had werd hij bang ontdekt te worden. Om dat te voorkomen stichtte hij deze brand…!. U wilt reageren op het artikel? U heeft aanvullingen? Bel dan Jaap Meijering (0599-613985) of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl  

Auteur

Paul Abrahams