Vervlogen tijden | peinzend bij de Esschenbrug in Ter Apel

ter apel

Daar waar de Poortweg de oorspronkelijke Kloosterenclave verlaat, lag vroeger de Esschenbrug. Het was één van de oudste houten bruggetjes in Westerwolde en het diende om de monniken uit het klooster en de boeren die rondom het klooster woonden toegang te verschaffen tot de landerijen ten Oosten van de Molen-A.

door Rienhart Wolf

Die Molen-A hadden de monniken in de late middeleeuwen zelf gegraven om de bij het klooster behorende watermolen van water te voorzien. De molen diende om graan te malen én om olie te persen. De Esschenbrug gaf daarnaast ook toegang tot de hopkwekerij, later stadskwekerij en daarna nog enige tijd hertenkamp. Op de foto is de toegangslaan naar die kwekerij links langs de bomen te zien. Het bewuste stuk grond is nog steeds goed herkenbaar als een prachtige, door eeuwenoude bomen omzoomde weide. Naar rechts gaat de zandweg naar de Hahnetang, een zandrug op het Nederlands-Duitse grensgebied. De boom iets rechts van het midden is één van de oudste eikenbomen in de omgeving. Het open land achter die boom op deze foto is nu geheel vol gegroeid met nieuwe aanplant. De naam van de brug is te herleiden naar de essen, een boomsoort die nog steeds rondom dit mooie stukje Ter Apel is te vinden. Uitgever Eerelman De man die over de brugleuning in gedachten verzonken staat is de heer Eerelman, uitgever en drukker in Ter Apel, later in Stadskanaal en Haren. Hij was de opdrachtgever van de fotograaf voor het maken van idyllische plaatjes om ze te kunnen uitgeven als ansichtkaart. Op vele ansichtkaarten uit de periode 1920-1935 is Eerelman, al of niet met één of meerdere van zijn kinderen afgebeeld. De houten Esschenbrug is reeds lang geleden vervangen door een betonnen duiker om het zware landbouwverkeer doorgang te verlenen. Enige maanden geleden zijn weer nieuwe houten leuningen langs de waterkant aangebracht. Dat doet de aanblik uit het verleden weer enigszins herleven.

Auteur

Paul Abrahams