Wegens succes geprolongeerd | Triatlon in Ter Apel gaat op herhaling

ter apel

Wegens succes geprolongeerd. In Ter Apel vindt zondag 12 juni voor de tweede keer een triatlon plaats. De voorinschrijving loopt werkelijk als een tierelier.

door Paul Abrahams

Het aantal triatlons in het noorden van het land is bijkans op één hand te tellen. Daarom is vorig jaar in Ter Apel een try-out van start gegaan. Tim Stoffelsma uit Groningen en Janine Lubben uit Emmen legden het parcours - 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen - het snelste af. "De try-out is vorig jaar met zo'n honderd deelnemers - volwassenen en kinderen - prima verlopen", blikt voorzitter Henk Schutte van de Stichting Triathlon Ter Apel terug. "We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gekregen. Over het parcours, de publieke belangstelling, de inzet van de vele, vele tientallen vrijwilligers en ga zo nog maar even door. Eerlijk gezegd hebben we nadat alles weer met elkaar was opgeruimd al besloten om weer een triatlon te houden." "De tweede zondag in de maand juni", vult secretaris Jan Kuper aan. "Dat moet een traditie worden. We zijn 'klein' begonnen. Het was allemaal nieuw voor ons, best spannend dus. Maar inmiddels zijn we een jaar verder. We willen langzaam maar zeker groeien voor wat betreft het aantal deelnemers. Deze keer hopen we de grens van 200 deelnemers te overschrijden. Ja, dat is een verdubbeling met vorig jaar vergeleken. We verwachten met name veel aanmeldingen van middelbare scholieren die aan de 1/16 triatlon kunnen meedoen, een nieuw onderdeel van het programma. Daarnaast rekenen we op zo'n zeventig jongens en meisjes die zich gaan inschrijven voor de kids triatlon en we denken dat zeker honderd mannen en vrouwen in actie komen op het hoofdprogramma." In het kader van sportstimulering mogen de leerlingen van de basisscholen gratis meedoen. "In 2015 hebben we quitte gedraaid", weet Schutte. "Deze keer moeten we meer betalende deelnemers hebben, omdat we meer kosten hebben. Zo wordt in tegenstelling tot vorig jaar gebruik gemaakt van een elektronische tijdwaarneming en worden de tijden dus niet meer met de hand geklokt. Het is een flinke financiële uitgave, maar het geeft het sportevenement wel meer uitstraling, meer body. Bovendien zijn de juiste eindtijden snel beschikbaar." Het comité hoopt dat meer inwoners uit het dorp zich gaan aanmelden voor de triatlon. "Veel mensen hebben vorig jaar de kat uit de boom gekeken. Ze hebben met eigen ogen kunnen zien hoe leuk het is om mee te doen aan aan zo'n sportwedstrijd. Desgewenst kun je je als team inschrijven. Minimaal twee, maximaal drie personen. Kun je niet zo goed zwemmen? Dan vraag je toch een buurman, een collega of een familielid?" De start (en finish) van editie twee van de triatlon is bij camping het Moekesgat. Er wordt gezwommen in het kraakheldere water van het Moekesgat - kinderen zwemmen in het zwembad - en in de omgeving van Laudermarke is de fietsroute uitgezet. Het onderdeel hardlopen voert de deelnemers onder meer door het centrum van Ter Apel. Ook dat is nieuw vergeleken met twaalf maanden geleden. Aanmelden voor de tweede triatlon in Ter Apel kan tot uiterlijk vrijdag 10 juni. U wilt meer informatie over de kosten van inschrijving, het parcours en de starttijden? Kijk dan even op de website www.stichtingtriathlonterapel.nl  

Auteur

Paul Abrahams