Sportief wandelen | Lekker bewegen in de buitenlucht en conditie opbouwen

Stadskanaal

"Lekker bewegen in de buitenlucht en op een gezellige manier je conditie opbouwen. Sportief wandelen is heerlijk om te doen."

door Paul Abrahams

Aly Bartelds kreeg vorige week - net als Elly Sol - bloemen uitgereikt, omdat ze al twintig jaar lid is van de groep Sportief wandelen van Runners Stadskanaal. Twee decennia geleden werd de groep opgericht, als een soort van doorstart van bodywalking dat was overgewaaid uit de Verenigde Staten van Amerika maar steeds minder populair werd. Elke maandagavond en woensdagavond verzamelen de vrouwen - en een enkele man - zich rond de klok van zeven uur bij het schoolgebouw van Noorderpoort naast de atletiekbaan in de groene long van Stadskanaal om een geplande route te wandelen. "We hebben wel een trainer gehad", vertelt Hendry Casteleyn. "Maar sinds kort verzorgen we bij toerbeurt zelf de training. Van te voren is een schema opgesteld, zodat iedereen weet wanneer ie aan de beurt is. We proberen zoveel mogelijk verschillende routes te lopen. In de zomer wandelen we vaak richting het natuurgebied, in de winter blijven we omdat het 's avonds vroeg donker is in het centrum van Stadskanaal." "We lopen flink door", vult Lena Buurman aan. "Gemiddeld zo'n vijf, zes kilometer per uur. Het woord slenteren kennen we niet. En ook als het slecht weer is, dan is de opkomst best nog hoog." Op dit moment telt de groep bijna dertig leden die allemaal zo rond de veertig , vijftig jaar zijn, met een aantal uitschieters naar boven. "Er is altijd ruimte voor nieuwe leden", weet Aly. "In de loop der tijd zijn veel leden vriendinnen geworden, die elkaar ook naast het sportief wandelen regelmatig ontmoeten. Behalve de wandelingen op maandag- en woensdagavond, staan ook regelmatig uitjes gepland."    

Auteur

Paul Abrahams