Veel animo voor Ruilwinkel Alteveer in voormalige basisschool 't Zonnedal

Stadskanaal

In twee lokalen in de voormalige basisschool 't Zonnedal in Alteveer vindt weer reuring plaats. De ruimte is namelijk in gebruik genomen door de Ruilwinkel Alteveer.

door Paul Abrahams

Na een jaar van voorbereidingen is de Ruilwinkel Alteveer eind september van start gegaan. Het idee is indertijd bedacht door beheerder Herman Bekker van De Drijscheer. In Sellingen in de gemeente Vlagtwedde wordt sinds begin 2014 een Ruilwinkel gerund, nu is ook een voorziening geopend in de gemeente Stadskanaal. "De start is veelbelovend", blikt Carolien Prins terug. Zij is voorzitter van de Stichting Ruilwinkel Alteveer. "Zonder veel tam tam hebben zich al zo'n tachtig leden ingeschreven en we kunnen een beroep doen op een flink aantal vrijwilligers. Het eerste lokaal is inmiddels ingericht en met het tweede lokaal zijn we druk bezig. Voor het einde van het jaar moet die klus geklaard zijn en dan hopen we ook dat de grens van 100 leden ruimschoots is overschreden." "In de ruilwinkel kunnen leden goede tweedehands spullen inbrengen", legt Carolien uit. "Van speelgoed tot kleding, van huishoudelijke artikelen tot boeken en spellen. En nog veel meer. Voor het inleveren krijg je zogeheten 'ruilpunten'. Met die ruilpunten kun je weer andere spullen uit de winkel mee naar huis nemen. Ook door het uitvoeren van klusjes kun je ruilpunten in de wacht slepen." Om lid te worden van de Ruilwinkel Alteveer moet vijf euro per jaar worden betaald. "Dat geld wordt gebruikt voor de exploitatie van de twee lokalen", legt Carolien uit. "Denk aan onder meer gas, water en elektra. We verkopen geen spullen, we ruilen. We hebben dus weinig geld in de kas." Met de Ruilwinkel Alteveer snijdt het mes aan twee kanten. Zo kunnen bijvoorbeeld inwoners die het financieel gezien niet zo breed hebben en moeite hebben om de eindjes aan elkaar vast te knopen in de winkel terecht en veel bruikbare spulletjes die misschien anders waren weggegooid, krijgen nu een tweede kans. De stichting kan elke cent goed gebruiken om de winkel meer handen en voeten te geven. "Zo hebben we bijvoorbeeld nog materialen nodig om het assortiment goed te kunnen presenteren", weet Carolien. "We zijn inmiddels genomineerd voor de landelijke verkiezing van Stichting voor elkaar van Univé. Acht kleinschalige goede doelen in de buurt die projecten uitvoeren waarbij mensen elkaar dicht bij huis ontmoeten strijden om de geldprijzen van 5000 tot 15000 euro. Alleen de vijf genomineerden met de meeste stemmen krijgen een cheque. We staan nu op de zevende plaats. Het zou fantastisch zijn als we voor 4 november nog enkele plaatsen stijgen. We kunnen het geld zo goed gebruiken." Stemmen kan via de website www.stichtingvoorelkaar.nl/alteveer De Ruilwinkel Alteveer is maandag van 13.00 tot 17.00 uur en donderdag van 13.00 tot 20.00 uur geopend. En iedere laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur.    

Auteur

Paul Abrahams