Ingrid Smit uit Nieuw-Buinen schrijft over 'De kracht van diabetes'

nieuw-buinen

“Met jouw diabetes moet je een relatie aangaan. Zo kun je verantwoordelijkheid nemen voor je geluk en krijg je jouw vrijheid terug”, zegt Ingrid Smit, schrijfster van het boek ‘De kracht van diabetes’.

Komende maandag - Wereld Diabetes Dag - reikt de 48-jarige inwoonster van Nieuw-Buinen in het UMCG het eerste exemplaar uit aan Bas van de Goor, oud Olympisch volleyballer. Hij leidt net als Smit, aan diabetes type 1 en heeft het voorwoord voor haar boek geschreven. Naast haar persoonlijke verhaal en interviews met andere patiënten, deelt Smit veel tips waarmee zij zelf haar leven met diabetes gemakkelijker heeft gemaakt. De lezer krijgt er een doe-boek bij om zelf aan de slag te gaan. Nadat Ingrid Smit op haar achttiende te horen kreeg dat zij diabetes type 1 had, ontstond een lange zoektocht om haar bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Tegelijk wilde ze proberen om zich fysiek en mentaal zo prettig mogelijk te voelen. En dat viel nog niet mee. Dat is voor haar ook een reden om haar zoektocht in het boek te delen. Want ruim 1.2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 1 of 2. Iedere week komen daar 1200 mensen bij. Er van genezen kun je niet; diabetes is dan ook een chronische ziekte. Diabetes kan je leven behoorlijk verzieken. Maar Ingrid Smit heeft de vrijheid om haar eigen leven te leiden, ondanks diabetes, terug. Diabetes heeft haar daar uiteindelijk juist bij geholpen, vandaar de titel van het boek. En zij hoopt dat zij anderen kan helpen hetzelfde te bereiken. Met jouw diabetes moet je een relatie aangaan, vindt ze. En in een relatie kunnen mensen pas gelukkig zijn als ze ook gelukkig zijn met zichzelf. "In de relatie met jouw diabetes is dat ook essentieel. Ga op zoek naar wat jou gelukkig en blij maakt. En doe daar dan meer van. Zo kun je verantwoordelijkheid nemen voor jouw diabetes en jouw geluk. En door verantwoordelijkheid te nemen, krijg je jouw vrijheid terug." Wat zij wil is dat mensen met diabetes op zoek gaan naar hoe zij bevlogen, geschoold en fit blijven. Het boek kan daarvoor als inspiratie dienen. "Omgaan met diabetes is geen one size fits all. Wat ik wil bereiken is dat mensen door mijn boek inzien dat ze zelf op zoek moeten naar hoe zij hun leven met diabetes het beste kunnen inrichten." ‘De kracht van diabetes’ is nu nog met vroegboekkorting te bestellen via de website dekrachtvandiabetes.nl/het-boek-de-kracht-van-diabetes/  

Auteur

Paul Abrahams