Vervlogen tijden ... | openbare lagere school Ter Apel Oost én de kleuterklas

ter apel

Deze keer heeft Rienhart Wolf voor de rubriek 'Vervlogen Tijden' een bijzondere foto geselecteerd voor wat betreft het formaat, maar ook bijzonder voor wat is afgebeeld.

door Rienhart Wolf

Dit is een zogenaamde panoramafoto waarbij het gebruikelijke min of meer vierkante fotoformaat is vervangen door een zeer langgerekt formaat. Het origineel was 12 bij 36 centimeter. Met de tegenwoordige digitale camera’s is het maken van een panoramafoto een fluitje van een cent. Toen deze foto werd genomen, tussen 1939 en 1941 was dat toch wel een technisch hoogstandje. Mogelijk is hier een speciale camera gebruikt waarbij de film is een soort draaiende beweging werd belicht, een mechanisch proces dus. Minder waarschijnlijk is dat een speciale groothoek panorama lens is gebruikt, immers perspectivische vertekening is vrijwel afwezig. Bij het nemen van de foto stonden de geportretteerden daarom min of meer in een halve cirkel opgesteld. Allen zijn afgebeeld alsof ze recht voor de camera staan, zowel in het midden alsook aan de uiterste linker en rechter randen van de foto. Welgeteld staan aldus er 91 personen haarscherp afgebeeld. Dan over de geportretteerden. Het zijn de schoolkinderen van de openbare lagere school Ter Apel Oost én de kleuterklas daarvan. De kleutertjes staan en zitten vooraan, de oudste kinderen staan achteraan. Het onderwijzend personeel staat er ook op: Links kleuterjuffrouw Sassen met naast haar meester Lukkien, die tegenover de school aan de Schotslaan woonde. Rechts schoolhoofd meester Wester en geheel rechts juffrouw Luchtenborg. De foto is gemaakt op het geplaveide deel van het schoolplein met op de achtergrond een deel van de gevel van de school en de onderwijzerswoning. De school staat er niet meer, de onderwijzerswoning gelukkig wel (thans Galerie Bogema, Schotslaan 20). De namen van vrijwel alle schoolkinderen zijn bekend. Het is niet zeker wie de fotograaf was, wellicht kan één van de afgebeelde kinderen (nu zo rond de 80 jaar) zich dat nog herinneren? Drie weken geleden verzochten we om hulp bij de foto van het politiekorps van de gemeente Vlagtwedde. Er zijn veel reacties gekomen met als resultaat dat van alle afgebeelde personen de identiteit is vastgesteld. De namen zijn te zien op www.oudterapel.nl  

Auteur

Paul Abrahams