Column Rie Strikken | Klus

Stadskanaal

Donderdag stelde mijn vriendin Della voor om zaterdag naar de film te gaan.

“Lijkt me leuk, maar mag het volgende week? We hebben de hele kerstvakantie geklust en zitten nog steeds in de rotzooi. Op het werk is het druk, dus er gebeurt eigenlijk alleen in de weekenden nog wat. Maar nou zag ik net zo’n onweerstaanbare aanbieding van een weekendje weg...” “Jij ook altijd met je goedkope adresjes”, zegt mijn vriendin. “Je gaat me nog eens vertellen dat je geld toe hebt gekregen. Enfin, prettig weekend.” Marie zou in de kerstvakantie zelf haar kamer opknappen. “Hoe moeilijk kan het zijn” sprak ze na een spoedcursus “Verf en behang” op YouTube. Kordaat klapte ze de laptop dicht en toog naar de bouwmarkt. Ze had niet veel praatjes tijdens het avondeten. “Mam ..... kun je straks even mee? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Moet ik watergedragen verf of ... nou ja, een andere en muurverf of latex en vliesbehang of papierbehang....” Twee dagen later stonden, verspreid over onze bovenverdieping, behang, verf, schildersattributen, een kast-bouwpakket (haar oude viel uit elkaar bij het verplaatsen) en nieuwe vinyl. Marie had drie dagen uitgetrokken voor het karwei. Knarsetandend maken haar vader en ik het sindsdien in onze vrije momenten af. Marie is druk met vriend, bijbaantjes en buffelen voor het eindexamen. Als haar vader op donderdag voor de zoveelste keer na het eten in slaap valt, zie ik toevallig net dat last minute weekendje weg en denk: “Dat heeft zo moeten zijn”. “Hartstikke leuk, mam”, zegt Marie. “Gewoon doen. Ik ben er dit weekend ook niet. Yvette vroeg of ik kom logeren. Weet je wat? Als jullie vrijdagmiddag vertrekken, ga ik het huis wel poetsen. Ik heb met Yvette pas om 19.00 uur afgesproken. Tijd zat.” En zo rijden MijnBetereHelft en ik op vrijdagmiddag op de Duitse Autobahn als de telefoon gaat: Marie. Geagiteerd: “Mam, er is geen warm water meer en de verwarming doet het niet!” Het is een bekend euvel. Eens in de zoveel tijd lopen twee slangetjes in de cv-ketel vol condenswater en dan doet hij niks meer. Kwestie van slangetjes doorblazen en hij werkt weer. Ik zeg tegen Marie dat ze water warm kan maken op de kookplaat en dat ze zelf wel warm wordt van het poetsen. Er is niemand thuis dit weekend, dus het geeft niet als het 10° wordt in huis. Als we zondag thuis komen is het behaaglijk in de kamer. Marie heeft de kachel aan gemaakt. “Gòh mam, wist je dat je in de wintermaanden de helft van je stookkosten verbruikt? Zag ik net op internet. Als de cv-ketel had gewerkt, dan was je meer geld kwijt geweest dan de hotelkosten. Kun je mooi tegen Della zeggen dat je geld toe hebt gekregen bij dit last minute weekendje weg.” Rie Strikken

Auteur

Paul Abrahams