Aan de wandel met coach Eltjo Glazenburg

Onstwedde

Wandelcoach Eltjo Glazenburg neemt belangstellende één keer in de veertien dagen mee op pad door 'mooie stukjes' Groningen. Vandaag, woensdag, stond het Ommetje ijstijd op de rol. Startpunt was Noah’s Ark Theetuin & Brocante in Holte, een steenworp afstand van Onstwedde.

De route van een kleine anderhalf uur voerde de deelnemers - het ochtendprogramma was met 40 personen volgeboekt, 's avonds gaan er 15 personen mee - via de Streekweg richting Höfte. Daar werd de oudste boerderij van Westerwolde (voorstuk werd gebouwd begin 18e eeuw) bekeken, waarna het gezelschap via de Wessinghuizerweg de Stroomdalroute, het beekdal van Westerwolde, waar de beek Mussel Aa tussen de rivierduinen Kieberg en Roege Baarg stroomt, opging. Het dal is in de laatste ijstijd ontstaan, ruim 12000 jaren geleden. De grond was destijds bedekt met 50 meter ijs. Kieberg Na de uitkijktoren, die vorig jaar door de Lionsclub Veendam en Staatsbosbeheer is gebouwd, te hebben beklommen, ging de route naar de Kieberg (het zand van de Kieberg is overigens gebruikt voor Plan Zuid in Winschoten) en vervolgens naar de Stobkeberg met haar stuwwallen en het kunstwerk 'Hooiruiters' van Magda Lagerwerf. Via een laantje, waar een witte pauw de wandelaars parmantig welkom heette, eindigde de tocht bij het beginpunt. Glazenburg vertelde onderweg globaal over de geschiedenis van het gebied. "Ik stip bewust de grote lijnen aan. De bedoeling is dat de mensen worden getriggerd om zelf - later - ook nog eens op pad te gaan." Roege Wilt Zo vertelde Glazenburg onder meer over de Roege Baarg, stipte hij het levensverhaal van Roege Wilt, hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Hendrikus Smith, aan, wees op de jaarlijks gehouden Roege Wilt-wandeling, noemde hij de wandelingen vanuit Wessinghuizen (Giezelbaarg), de fietstoutes over de Holterberg en ook kwam het Dr. Hommesbos voorbij. Twee jaar gelden is Glazenburg begonnen met 'zijn' wandelingen. "Je probeert een zo interessant mogelijke route uit te stippelen. Routes die interessant zijn voor mensen uit de omgeving en voor mensen van buitenaf. Velen wonen is een mooi gebied, maar kennen amper de geschiedenis. Als je die wel kent, kijk je vaak met andere ogen. Nogmaals, naast het sportieve aspect, wil ik de mensen triggeren om ook zelf op pad te gaan." Foto's Arjan Brondijk

Auteur

Arjan Brondijk