UPDATE | Opbrengst Poetry in Concert is ruim 30.000 euro

Stadskanaal

Het muziekfestijn Poetry in Concert in Theater Geert Teis in Stadskanaal heeft 30.276,99 euro opgebracht. Een fantastisch resultaat.

door Paul Abrahams

De opbrengst is deze keer geschonken aan Stichting Lezen en Schrijven. De stichting gaat het geld gebruiken om de zogeheten laaggeletterdheid in de Veenkoloniën aan te pakken. Zo'n 2.5 miljoen inwoners van Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Niet alleen nieuwkomers, maar ook inwoners die in Nederland zijn geboren. Het percentage laaggeletterden in de regio Oost-Groningen ligt met zestien procent ruim boven het landelijke gemiddelde. Met het ingezamelde geld wordt geprobeerd om inwoners over de streep te trekken om cursussen te gaan volgen. De cheque is uitgereikt door Fré Bults aan rayon-coördinator Noord Henriëtte Aalfs en projectleider Veenkoloniën Linda Hageman van Stichting Lezen en Schrijven. De in 1957 geboren Bults is ervaringsdeskundige. Hij heeft tientallen jaren kunnen verdoezelen dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. Bults was zelfs 25 jaar lid van de ondernemingsraad van Avebe. "Ik kon het één en ander altijd met een vlotte babbel compenseren, totdat steeds meer met computers gewerkt moest worden." Terug naar Poetry in Concert dat afgelopen donderdag voor de zevende en laatste keer is gehouden door de Rotaryclub Stadskanaal en Soroptimistclub de Veenkoloniën. Wat ontzettend jammer dat definitief een punt is gezet. Want wat hebben de ruim 500 bezoekers genoten van de optredens van Ernst Daniël Smid, De Troebadoers, Ellen ten Damme en de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van Tijmen Botma. Een minutenlange staande ovatie na afloop. Dat zegt meer dan genoeg. De presentatie van het evenement was wederom in de vertrouwde handen van Baukje Galama. Ze is niet alleen burgemeester van de gemeente Stadskanaal, maar ze is ook lid van de Rotaryclub Stadskanaal. "De opbrengst is boven verwachting", glundert ze na afloop. "Ook ik heb genoten achter de coulissen van de artiesten. In opmaat naar Poetry in Concert is door een grote groep vrijwilligers bergen werken verzet. De inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen. De lat lag hoog, want de acties voor Stichting Leergeld Zuidoost-Groningen en de Voedselbank Zuidoost-Groningen hebben ook veel geld in het laatje gebracht. Met ruim 30 mille zijn we meer dan tevreden; het is een geweldige prestatie die met elkaar is geleverd. We hebben voor de laatste keer Poetry in Concert georganiseerd. We hebben het prachtig afgesloten."    

Auteur

Paul Abrahams