Hard hollen langs 'de onbesuisde steenhoop' in Borger

Stadskanaal

Hoe vaak krijgen atleten de kans om hard te lopen langs het grootste hunebed van Nederland, ook wel liefkozend genoemd: 'de onbesuisde steenhoop' in Borger.

door Paul Abrahams

Op zaterdag 6 mei vindt de tweede editie plaats van de Hunebedloop. Een gekoesterde wens van Arie den Boer en Jos Arends van het organisatiecomité is in vervulling gegaan. De deelnemers rennen namelijk niet alleen langs het grootste hunebed van Nederland nabij het Hunebedcentrum in Borger, maar de nieuwe route voert de hardlopers ook nog eens door de grootste keientuin van het land. Heel bijzonder. "Tijdens de eerste Hunebedloop vorig jaar - een doorstart van de Bevrijdingsloop - was de route van de vijf kilometer en van de tien kilometer uitgezet langs enkele kleine hunebedden", vertelt Arie den Boer. "Maar we wilden ook graag de absolute blikvanger van Borger in het parcours opnemen. En dat is gelukt. De volgende stap is om de Hunebedloop uit te breiden met een loop voor leerlingen van de basisscholen. Dat zorgt voor extra reuring, voor nog meer sfeer en gezelligheid." "Ik heb geen moment geaarzeld toen het verzoek bij mij op tafel werd gelegd", benadrukt directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum. "Het museum gedijt in een omgeving die meewerkt. Je moet niet binnen vier muren denken. Borger en het Hunebedcentrum liggen in een bijzonder fraai landschap en het is belangrijk dat de naam regelmatig terugkeert door evenementen te organiseren. Als promotie voor het dorp." "Bewegen is goed voor de gezondheid", vervolgt Klompmaker. "Het hunebed ligt al 5000 jaar onbewogen, terwijl veel bezoekers daar wel aan zijn voorbij gegaan. En volgende week rennen daar atleten langs. Ik vind dat mooi. Een prima plekje bovendien voor het publiek om de deelnemers aan te moedigen en om foto's te maken. Leuk om te melden is dat ook vier hunebedbouwers aan de kant staan om de lopers een hart onder de riem te steken." Vorig jaar stonden bijna 200 namen op de startlijst van de Hunebedloop. "Er liggen 300 startnummers klaar", vertelt Jos Arends. "Eerlijk gezegd willen we een recreatieve loop blijven, het moet beslist niet te massaal worden. We vinden het vooral belangrijk dat de deelnemers onderweg gaan genieten van de prachtige routes die zijn uitgezet. Mocht onverhoopt de grens van 300 deelnemers worden overschreden? Geen probleem hoor. Iedereen kan gewoon meedoen, we sturen niemand naar huis. We hebben namelijk nog wat startnummers op reserve liggen." De start van de vijf kilometer en van de tien kilometer is om 12.00 uur op het dorpsplein. Aanmelden kan van te voren via www.inschrijven.nl, maar de ervaring leert dat veel hardlopers op de dag zelf besluiten om afhankelijk van de weersomstandigheden wel of niet mee te doen. Inschrijven kan tussen 10.30 en 11.30 uur in het gezondheidscentrum in het oude gemeentehuis op werkelijk loopafstand van start en finish. De kosten bedragen zes euro, dat is inclusief een leuke attentie na afloop. "Het parcours is gedeeltelijk verhard en gedeeltelijk onverhard", weten Den Boer en Arends die de loftrompet steken over de medewerking van de enthousiaste vrijwilligers. Zij regelen onder (veel) meer de inschrijving, bemannen de verzorgingspost en zorgen ervoor dat de hardlopers veilig de kruispunten kunnen oversteken. "In het zicht van de finish krijgen de deelnemers net als vorig nog een flinke kuitenbijter voor de kiezen. Dan moet in korte tijd een hoogteverschil van 22 meter worden overwonnen."  

Auteur

Paul Abrahams