ChristenUnie Stadskanaal wil gratis 'VOG’ voor vrijwilligers

Stadskanaal

Vrijwilligers worden vaak ingezet bij kwetsbare hulpvragers zoals kinderen. Alleen in deze gevallen kunnen zij nu al gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) ontvangen.

De ChristenUnie vindt de VOG essentieel voor de kwaliteit van al het vrijwilligerswerk en wil daarom een gratis VOG voor álle vrijwilligers. Tijdens de raadsvergadering van 12 juni dient de ChristenUnie daarom een motie in om de mogelijkheden te onderzoeken. De kosten van een VOG drukken zwaar op het vaak beperkte budget van vrijwilligersorganisaties. Helemaal nu per 1 maart 2016 een prijsverhoging van 38% is doorgevoerd. Als gevolg hiervan vragen organisaties soms geen VOG meer aan voor hun vrijwilligers. “Vrijwilligers verzetten veel belangrijk werk. Dit maakt vrijwilligerswerk het cement van de samenleving. De VOG is een belangrijk instrument om grensoverschrijdend gedrag in het vrijwilligerswerk helpen te voorkomen. Via deze weg vragen we aandacht voor het belang van een VOG en willen we verenigingen stimuleren ermee te gaan werken,” aldus fractievoorzitter Bert van Beek.

Auteur

Paul Abrahams