'Veenkracht: dansen op het veen' | modern digitaal wagenspel

Stadskanaal

Het script van 'Veenkracht: dansen op het veen' is klaar. De repetities zijn inmiddels begonnen.

door Paul Abrahams

De muzikale theatervoorstelling 'Veenkracht: dansen op het veen' is in de komende twee jaar te zien in theaters, dorpshuizen, scholen, bibliotheken, zorgcentra en andere locaties in de Drentse en Groningse Veenkoloniën. Het verhaal is geschreven door de theatermakers Marion en Wim Maters uit Buinen. Het stuk wordt gespeeld door Marion Maters samen met Ellen Vierveijzer-Meijer uit Nieuw-Amsterdam. De provincie Drenthe heeft een financiële bijdrage van vijftien mille toegezegd en ook het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Borger-Odoorn hebben een duit in het zakje gedaan. Respectievelijk 5000 en 2000 euro. De première is zaterdagmiddag 23 september in het Keramisch Museum in Nieuw-Buinen. Daarna vinden uitvoeringen plaats op vrijdagavond 29 en zaterdagavond 30 september in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. In opmaat naar en na afloop van de uitvoeringen in Nieuw-Buinen en Veendam steekt het echtpaar veel tijd en energie in 'het wegzetten' van de voorstelling in de wijde regio. Het is de bedoeling om 'Veenkracht: dansen op het veen' in de periode tot eind 2019 zo'n zestig keer voor het voetlicht te brengen. Ook in het Duitse grensgebied. "Wim en ik houden allebei van geschiedenis", vertelt Marion. "We kwamen bij toeval in gesprek met conservator Friggo Visser van het Keramisch Museum in Nieuw-Buinen en we werden geraakt door zijn enthousiaste verhalen over de industriële geschiedenis van de veenkoloniën. Nieuw-Buinen bijvoorbeeld was ooit voor heel Nederland hèt bloeiende centrum van de glasindustrie. Het veengebied bruiste destijds van de activiteiten. Maar ook nu zijn er diverse innovatieve ontwikkelingen aan de gang op het gebied van de landbouw en industrie. Ontwikkelingen waar je als inwoner trots op kunt zijn." "Veenkracht gaat over verleden, heden en vooral de toekomst van de veenkoloniën", vervolgt Marion. "De spirit van het verleden is nog aanwezig. Blijf echter niet hangen in het verleden, maar neem de kracht mee naar de toekomst." De voorstelling waarin twee nichtjes - een choreograaf en een wetenschapper - de hoofdrol spelen, duurt ongeveer 50 minuten. Mede dankzij een zelfontworpen high-tech constructie met LED verlichting en een projectiedoek waarop filmbeelden van dansers worden vertoond, kan het stuk vrijwel op elke locatie worden gespeeld. "Eigenlijk is het een modern digitaal wagenspel", glundert Wim terwijl hij de schets van het decor laat zien. "We zijn volledig selfsupporting." U wilt meer informatie over de voorstelling 'Veenkracht: dansen op het veen'? U wilt de voorstelling boeken? Bel dan 0599-236631.    

Auteur

Paul Abrahams