Vervlogen tijden | De oliehandel van Chr. Vos en Zn. in Stadskanaal

Stadskanaal

Deze keer nog een Shell leverancier nabij de locatie van het Shell depot dat besproken is in Vervlogen tijden in deze krant van woensdag 9 augustus.

door Jaap Meijering

Naar aanleiding van de foto en het artikel dat ik schreef heb ik verschillende aanvullende reacties gekregen. Er waren twee lezers die dachten dat de oliehandel van Chr. Vos en Zn. dezelfde was als het depot aan de Shell-laan. Daarom eerst een antwoord op deze vraag. Chris Vos begon samen met zijn zoon Lammert Vos eerst een oliehandel aan de Hoofdkade tegenover de sluis en vanaf 1953 werd het tegenover liggende pand gekocht aan de Hoofdstraat 84. Het was een pand uit 1867, dat werd gebouwd door A.I. de Graaf en H. de Boer. Jaren hebben de gezusters Haan in het pand gewoond. Fa. Chr. Vos en Zn. verkocht niet alleen huisbrandolie maar ook olietanks in allerlei maten. Deze tanks werden in die tijd veelvuldig geplaatst. Meestal bovengronds, ja zelfs op balkons stonden hun tanks om de oliekachels in die tijd te vullen. De de wijde omgeving zowel bij landbouwbedrijven, ondernemingen en particulieren reden hun busjes af en aan. Zoon Lammert Vos bleek een ras verkoper te zijn en reed zelf rond in voor die tijd exclusieve auto’s. Op de foto hun servicestation van Shell- producten aan de Hoofdstraat 84, die waarschijnlijk vanuit het vlakbij geleverde Shell depot op Hoofdstraat 81 werd gevuld. Huisbrandolie voor oliehaarden en kachels werd met hun eigen auto’s geleverd tot in de hoogste flats. Ook waren ze leverancier van benzine, oliën en vetten, butagas en butagasstellen, lichtpunten en verwarming. Op de foto uit 1956 - genomen door fotograaf Huizinga - de inrit naast het bedrijf, met enkele pompen. Een vrachtauto staat klaar om compleet met tank de regio te voorzien. In de luxe auto bezocht de jonge directeur zijn klanten. Links naast het pand de zijmuur van de bloemenzaak van Fa. van Huffelen die hier in 1952 werd gevestigd. Links boven deze zaak is nog juist een punt van het dak van de manufacturenzaak van Fa. H.J. Drenth te zien. Rechts van de heg liep een laantje naar achteren die toegang gaf tot de witte villa met de daarachter gelegen houthandel van de Fa. B. Koiter. Eerder had deze firma ook een zogeheten kalkoven*. Nu loopt hier de Westerwoldselaan. Vanaf 1972 werd het pand van Chr. Vos en Zn. overgenomen door R. Groenewold die hier zijn Tapijt en stoffenzaak vestigde. Tegenwoordig 'Het Woonhuis' genoemd. Als reactie op het Shell-depot van Hoofdstraat 81 werd mij meegedeeld dat in het grote kantoorpand vanaf rond 1972 de Stichting Zuid-Oost Groningen (gezins en bejaardenverzorging in de gemeente Stadskanaal) als dependance van Sellingen was gevestigd. In 1984 werd door deze Stichting de woning en praktijk van dokter Roelfsema gekocht aan de Stationslaan 38. In 1991 verhuisde men naar het Dr. Mantingh-centrum aan de Aziëlaan (met dank voor deze aanvulling)' *In de kalkoven werden schelpen met behulp van turf verhit en omgezet tot ongebluste kalk. Deze ongebluste kalk werd weer met water besproeid zo ontstond de kalk die weer voor de cementbereiding en pleisterwerk werd gebruikt. De schelpkalkfabriek van Koiter stond achter hun loodsen aan de rand van het Boerendiep. U wilt reageren op het artikel? U heeft aanvullingen? Bel Jaap Meijering, 0599-613985 of stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl    

Auteur

Paul Abrahams