Molens in Gieten en Rolde moeten het doen zonder Nico en Wilma van den Broek

Gieten

Molenaars Nico en Wilma van den Broek van molen Hazewind in Gieten en de molen van Rolde vertrekken vandaag, zondag, naar hun geboortestreek Brabant. Voor de molens in Aa en Hunze is dat een grote aderlating.

In de acht jaren dat zij binnen onze gemeente als molenaar actief waren, hebben ze veel bereikt. Zo werd in Gieten de stilstaande molen weer maalvaardig gemaakt, werden de aanwezige antieke motoren gerestaureerd, werd de windvang verbeterd en kwam er een toilet en keuken. Ook de molen van Rolde kreeg een opknapbeurt: beide koppels maalstenen zijn weer te gebruiken, de molenberg werd met een hek beveiligd, er werd een nieuwe trap in de molen geplaatst en nieuwe zeilen werden besteld. Daarnaast kregen de molens dankzij de inzet van beide molenaars een reguliere openstelling: iedere zaterdag waren de molens open voor publiek. Opleiden van molenaars In 2010 startte Nico in Gieten met het opleiden van molenaars, niet alleen voor de molens in Aa en Hunze, maar ook voor die in Norg, Oudemolen, Sleen, Ruinen en Roderwolde. Alhoewel er nu meerdere molenaars gediplomeerd zijn, betekent dat niet dat volledig in opvolging is voorzien. Henk Wilms is bereid gevonden het instructeurschap op Hazewind over te nemen en Jeroen Hogenelst volgt Nico van den Broek op als vaste molenaar in Gieten, maar op de Rolder molen is jammer genoeg een vacature voor vaste molenaar ontstaan. Afgelopen jaren draaide de molen iedere zaterdag en bij alle evenementen in het dorp. Behoefte aan vrijwilligers De overige molenaars binnen Aa en Hunze zetten alle zeilen bij om de molens regelmatig te laten draaien, maar het is duidelijk: er is grote behoefte aan nieuwe vrijwilligers die interesse hebben in het molenaarsvak. Belangstellenden zijn welkom om langs te komen op één van de molens. Zie voor reguliere openingstijden ww.aaenhunzemolens.nl.

Auteur

Arjan Brondijk