Werkgroep ‘Ter Apel 70 jaar vrij’ op zoek naar verdwenen monumentje

TER APEL

De werkgroep ‘Ter Apel 70 jaar vrij’ is op zoek naar het op 11 april 2015 geplaatste monumentje voor de woning van voormalig dokter Smit aan de Hoofdkade 21 in Ter Apel.

Dit verdwenen monumentje herinnert aan het feit dat in deze  woning van 14 tot 19 april 1945 het hoofdkwartier was gevestigd van Generaal Stanislaw Wladyslaw Maczek, commandant van  de 1e Poolse Pantserdivisie. Generaal Maczek leidde vanuit hier de opmars van zijn troepen en bevrijdde Ter Apel en de rest van de gemeente Vlagtwedde en Oost Groningen van de Duitse bezetting.

Het monumentje werd 11 april 2015 onthuld door kleinkinderen van de Poolse militair Podgórski, die deel uitmaakte van de Poolse Pantserdivisie, samen met vertegenwoordigers van de Poolse ambassade en burgemeester Leontien Kompier.

De werkgroep hoopt dat het verdwenen monumentje alsnog wordt teruggevonden.  U heeft meer informatie? Neem dan contact op met Gerard Gerdes: 0599-581248 of 06-33135450.


Auteur

paul.abrahams