'De dokter zei tegen me: Jan, je hebt de loterij gewonnen'

STADSKANAAL - Woensdag 27 september 2017, half vijf 's middags. Warme bakker Jan Lugtenborg wil het dak van de carport repareren, maar hij valt plotseling van een hoogte van drie meter naar beneden.

"Het was een beste smak", weet de 55-jarige inwoner van Stadskanaal zich nog te herinneren. "Ik lag daar alleen op de grond met niemand om te helpen. Geen familie, geen buren. Mijn telefoon lag op de tuintafel, vier meter verder. Ik had meteen in de gaten dat 'het niet goed was met mijn rechteronderbeen'. Ik heb mezelf naar de tafel gesleept en het is gelukt om de telefoon te pakken. Ik heb 112 gebeld en enkele minuten later lag ik al in de ambulance op weg naar de spoedeisende eerste hulp van het Refaja."

"In het ziekenhuis zijn foto's gemaakt en een scan om mogelijke andere verwondingen in beeld te brengen", vervolgt Jan. "De diagnose kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik had gehoopt op 'goed kapot, zes weken revalideren en voor de kerstdagen weer in de running', maar het bleek dat mijn onderbeen was verbrijzeld en dat ik vele maanden niet kon werken. Hoe moest dat nu verder met de bakkerij? Niet alleen met de klanten in de winkel aan de Oosterstraat, maar ook met de vele klanten in verschillende dorpen in de Kanaalstreek waar ik al jarenlang brood en andere lekkernij aan huis bezorg."

Jan is destijds geopereerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen en was vervolgens maandenlang gekluisterd aan een rolstoel. Gelukkig schijnt de zon achter de wolken. Na een langdurige revalidatieperiode van maar liefst anderhalf jaar pakt hij de draad weer op. "Ik kon gelukkig thuis revalideren met hulp van familie, vrienden, buren en het team van Buurtzorg Stadskanaal de Venen Zuid."

Maandag 25 maart in alle vroegte worden de ovens aangezet en een dag later gaat de winkel open. Dan krijgen ook de eerste klanten hun bestelling thuis bezorgd. Een moment waar hij maandenlang naar heeft uitgekeken.

"Ik kan niet wachten om weer te beginnen", glundert Jan die een speciale hoge schoen draagt om het rechteronderbeen meer steun te geven. "Inmiddels heb ik alle klanten van de bezorgroute persoonlijk bezocht om te vertellen dat ik weer aan de slag ga. Een heerlijk moment, dat is niet te beschrijven. En mooi is dat bijna alle klanten weer met mij verder gaan. Het aantal afvallers is werkelijk op één hand te tellen."

"Natuurlijk heb ik wel eens getwijfeld of het gaat lukken om mijn werkzaamheden weer te hervatten, want het zag er allemaal niet best uit. Of zoals de dokter zei: Jan, je hebt de loterij gewonnen. Wel heeft hij dringend geadviseerd om wat meer gas terug te nemen. Ik heb wel naar hem geluisterd, want ik heb onder meer de routes wat aangepast."

De opa van Jan heeft de eerste broden gebakken in 1931. Zijn vader heeft de bakkerij vervolgens in 1960 overgenomen. Sinds zijn zeventiende werkt Jan in de zaak. Vanaf 1990 is hij de eigenaar.

Paul Abrahams