Rolloek in Ter Apel viert het eerste lustrum

TER APEL -Waar blijft de tijd? Nog ruim twee weken en dan houdt Richart Joling een feestje.

Zijn bedrijf Rolloek is vijf jaar geleden van start gegaan en het eerste lustrum wordt zaterdag 6 april op gepaste wijze gevierd met muziek, een hapje en een drankje, verschillende demonstraties en vervolgens een week lang spetterende aanbiedingen.

Richart biedt om te beginnen zijn verontschuldigingen aan, omdat hij een kwartier te laat is voor het interview in zijn winkel aan Barnflair Oost 77 in Ter Apel. Pal naast het pand waar zijn overgrootvader ooit ook een zaak heeft gerund. "Het is hartstikke druk. Ik heb net in de stromende regen een grote parasol geplaatst. De zomerperiode wordt steeds langer en steeds warmer. Mijn klanten denken vooruit en nemen het zekere voor het onzekere. Ze willen op tijd alles voor elkaar hebben om straks lekker in de tuin te zitten."

"Ik ben destijds vanuit huis begonnen", vertelt de 43-jarige Richart die als leraar in het speciaal onderwijs heeft gewerkt. "Ik wilde zelf zonwering aanschaffen en na flinke bezuinigingen in het onderwijs ben ik een andere weg ingeslagen. Zonwering kwam zogezegd op mijn pad. Ik heb het bedrijf met kleine stappen vanaf de bodem opgebouwd. De auto werd ingeruild voor een bestelauto en nadat genoeg geld was verdiend heb ik een bus aangeschaft."

Ruim twee jaar geleden heeft Richart - hij is ook kandidaat voor de Provinciale Staten - het pand aan de Barnflair Oost 77 gehuurd. Inmiddels is de winkel uitgebreid met een magazijn en een werkplaats en staan er vijf namen op de loonlijst.

In de loop der tijd is het assortiment flink gegroeid. "Eigenlijk dekt de naam Rolloek de lading niet meer, want we verkopen en plaatsen naast rolluiken ook raamdecoratie, garagedeuren, parasols, zonneschermen, veranda screens en ga zo nog maar een tijdje door. Maar de naam is in de wijde regio bekend, geen reden om te veranderen."

Mede door de uitstekende mond-tot-mond reclame is de cirkel waar de klanten wonen steeds groter geworden. "Ik hecht naast goede kwaliteit, veel waarde aan eerlijk en onafhankelijk advies. Dat wordt gewaardeerd. We krijgen naast de regio Stadskanaal-Ter Apel-Emmen ook steeds meer klanten uit Duitsland. Dat zijn vaak Nederlanders die over de grens zijn verhuisd."

Rolloek heeft de wind in de zeilen. Heel voorzichtig kijkt Richart ook naar de toekomst. "Het is niet ondenkbaar dat het bedrijf te zijner tijd gaat verhuizen richting het centrum van Ter Apel. Ik heb geen haast hoor, daarom ben ik me rustig aan het oriënteren over de mogelijkheden om een eigen pand te betrekken."

Kijk voor meer informatie over Rolloek op de website www.rolloek.nl

Paul Abrahams