Gemeentebelangen Westerwolde: Ambulancepost in Vlagtwedde moet ook 's avonds en 's nachts open

Gemeentebelangen Westerwolde vindt dat de ambulancepost in Vlagtwedde ook 's avonds en 's nachts open moet blijven. De partij diende hierover woensdagavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Westerwolde een motie in.

Volgens fractievoorzitter Gerard Heijne van Gemeentebelangen is een significant deel van de gemeente Westerwolde bij calamiteiten aangewezen op het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal. Echter, als op korte termijn de afdeling spoedeisende hulp van het Refaja wordt gesloten, zullen inwoners van bijvoorbeeld Vlagtwedde, Veelerveen, Veele, Wedde en Bourtange aangewezen zijn op de ambulancepost in Winschoten.

Heijne stelt dat na sluiting van de afdeling spoedeisende hulp van het Refaja de dichtsbijzijnde spoedeisende hulppost in Scheemda (OZG) is gevestigd. Dat betekent dat de aanrijtijden en het ambulancevervoer de normen van een half uur ruim overschrijden. Dit is volgens Gemeentebangen voor de bevolking van Vlagtwedde en omstreken 'niet zonder risico'. 

Steun in de rug

Wethouder Wietze Potze, die onder meer volksgezondheid in zijn portefeuille heeft, liet weten dat hij het eens is met de motie. Het college maakt zich ook zorgen over de aanrijtijden, zo stelde hij. Potze voegde er aan toe dat hij de motie van Gemeentebelangen dan ook ziet als een 'steun in de rug richting college'. 

Fractievoorzitter Stienus Melis had graag gezien dat Gemeentelangen Westerwolde de motie zou aanpassen. Niet de nadruk leggen op het 24/7 openhouden van de ambulancepost in Vlagtwedde, maar de nadruk leggen op het feit dat anders de aanrijtijden niet worden gehaald.

Volgens Potze komt dit echter op hetzelfde neer. Hij wilde de gemeenteraad nog wel meegeven dat de gemeente hier niet over gaat.

Unaniem

De motie van Gemeentebelangen Westerwolde werd unaniem aangenomen.