Tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in het Streekhistorisch Centrum

STADSKANAAL - Tot en met vrijdag 12 juli is in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal een tentoonstelling ingericht over de Tweede Wereldoorlog in en rond Stadskanaal.

De tentoonstelling 'Met open armen' laat zien hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Met enige regelmaat verschenen in Stadskanaal en omgeving nieuwe gezichten in de buurt, in de kerk en op school.

Naast objecten, foto’s, documenten en persoonlijke verhalen zijn in de tentoonstelling twee documentaires te bekijken. Deze besteden aandacht aan de gevolgen van de keuzes die ouders maakten in de oorlog. Kinderen van zowel NSB’ers als verzetsmensen werden levenslang geconfronteerd met deze erfenis.

De tentoonstelling is samengesteld en gerealiseerd door Willy van der Schuit en Helga de Graaf voor de Stichting OVCG. De documentaires zijn geproduceerd door Liefke Knol AV Producties.

Veel inwoners van de Kanaalstreek hebben attributen tijdelijk beschikbaar gesteld voor de expositie. Zoals bijvoorbeeld Harrie Koning, Anastasia van der Werff en Ina Kruizinga.