Stadskanaal presenteert de Stolpersteine app

STADSKANAAL - Op 50 locaties in de gemeente Stadskanaal liggen sinds enkele jaren 142 Stolpersteine (in het Nederlands struikelstenen), waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog hebben gewoond.

De coördinaten van de struikelstenen zijn goed vastgelegd door de gemeente Stadskanaal, zodat ze bijvoorbeeld na ingrijpende werkzaamheden aan het trottoir weer precies op de juiste plek worden teruggelegd.

Sinds vorige week zijn de struikelstenen ook met behulp van een modern hulpmiddel te vinden; namelijk via een speciale app die is te downloaden via de mobiele telefoon of een tablet.

De app is een initiatief van het Comité Stolpersteine met medewerking van onder meer Rienk Kuipers van de afdeling Geo informatie van de gemeente Stadskanaal.

In de afgelopen maanden is hard gewerkt om de app te kunnen presenteren op vrijdag 12 april, de dag dat Stadskanaal is bevrijd.

"Het is belangrijk om de slachtoffers te herdenken en dat wij nooit zullen vergeten", benadrukt Alie Noorlag van het Comité Stolpersteine. "Het vastleggen van de verhalen en locaties in deze app zorgt ervoor dat we ons blijven realiseren hoe belangrijk het leven in vrijheid is."

De app is te downloaden via het trefwoord struikelstenengids of stolpersteine guide.