Aantal inbraakmeldingen in gemeente Westerwolde neemt flink af

SELLINGEN - In het eerste kwartaal van 2019 werden in de gemeente Westerwolde 15,8% minder inbraakpogingen gedaan dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van de meest recente nationale Politiecijfers.

In de provincie Groningen werden 14,7% minder inbraakmeldingen gedaan dan in dezelfde periode een jaar eerder. Begin 2019 werd 332 keer een inbraakincident gemeld bij de Groningse politie. In dezelfde maanden in 2018 waren dat er nog 389.

In de gemeenten Westerkwartier en Oldambt was sprake van een ruime afname ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 met 54,6% minder incidenten. Een toename was juist te zien in de gemeente Veendam. In 2018 werd vijf keer een inbraakincident gemeld, terwijl dit in de eerste drie maanden van 2019 dertien keer gebeurde.

Grootste kans op inbraken in Groningen

In het eerste kwartaal van 2019 probeerden criminelen in de gemeente Groningen 188 keer in te breken, meer dan de helft van alle inbraken in de provincie Groningen. Het is niet verrassend dat in Groningen de meeste inbraken plaatsvinden, aangezien het veruit de grootste gemeente van de provincie is.

Maar als inwoner van Groningen is het ook waarschijnlijker dat je met een inbraak te maken krijgt: per 1.000 inwoners is de kans op een inbraak 46,7% groter dan in andere Groningse gemeenten. Ten opzichte van andere gemeenten is er juist een kleine kans op een succesvolle inbraak in de gemeenten Loppersum (-77,1%) en Appingedam (-62,4%).

Het volledige onderzoek, inclusief gemeentelijke data, is te vinden via: www.inboedelverzekering.com/inbraakmonitor-groningen/