Kanovereniging Stadskanaal e.o. bestaat 40 jaar

STADSKANAAL - De Handelsvereniging Stadskanaal riep eind jaren zeventig vorige eeuw om meer reuring tijdens de jaarlijkse speciale winkelweek.

Het was de toenmalige directeur van theater Geert Teis, wijlen Tim Kuik, die het thema 'Stadskanaal, klein Venetië in de Veenkoloniën' uit zijn mouw schudde. Het Stadskanaal moest schitteren met feestverlichting en er moesten tal van activiteiten op en in het water te zien zijn.

Het fantastische initiatief blijkt later tevens de aanzet te zijn voor de oprichting van Kanovereniging Stadskanaal en omstreken, afgekort KVSO. Definitief opgericht op 9 mei 1979 bij notaris J. Dijkstra door Servaas Smulders, Hans Koedam en wijlen Willem Fennema. Komende zaterdag 11 mei viert de vereniging in en bij het clubhuis De Brouken nabij de Pageplas haar veertigste verjaardag.

Twee instructiemiddagen om te proeven aan de kanosport leverden 70 belangstellenden op. Een aantal van hen gaf al direct te kennen lid te worden van de club. Een bijna vliegende start voor KVSO, die meteen voor een uitdaging werd geplaatst: meer leden dan beschikbare kano’s en geen clubhuis. In de kanosport helpen verenigingen elkaar en KVSO kreeg boten te leen of als geschenk van GKV in Groningen. Ook in bestuurlijke zin kreeg KVSO de nodige steun uit Groningen.

Al in de eerste maand van haar bestaan werd er een voor die tijd stevige toertocht gehouden: een Sluizentocht van de Zandtangersluis door het Mussel-Aa Kanaal naar het centrum van Stadskanaal. Daarna ging het snel met de ontwikkeling van toertochten in en buiten de regio of de uitdagende jaarlijkse Kanorace van Ter Apel naar Stadskanaal. Bij de sluizen was het dan klunen want het schutten in een sluis houdt de snelle kanovaarder te lang op.

In het begin van de jaren tachtig telde KVSO tegen de 60 leden. Met toertochten en activiteiten in het Stadskanaal gaven de kanovaarders een boost aan de waterrecreatie in de Veenkoloniën.

KVSO kreeg naast het toervaren er snel een nieuwe tak bij: kanopolo. Oud Nederlands kampioen discuswerpen, Cees Koch, in de jaren tachtig directeur van de Sportfondsenbaden in Stadskanaal, stelde de Wieke in de wintermaanden op vrije uren gratis beschikbaar voor het trainen met kanopolo’s. Door de jaren heen blijken jonge kanoërs hun vizier vooral op kanopolo te richten. Daaruit komt dan het initiatief om als eerste en enige kanovereniging in Nederland jaarlijks in het zwembad in het Pagecentrum een internationaal 24-uurs kanopolotoernooi te organiseren. Een prachtig evenement waarvan op dit moment niet zeker is of het na de verbouwing van het zwembad nog kan worden gehouden.

Naast de viering van het 40-jarig bestaan zaterdag voor leden en oud-leden, wil KVSO zich komend seizoen weer meer op het Kanaalster water laten zien. Gedacht wordt aan de kanorace Ter Apel – Stadskanaal en aan andere evenementen op het Stadskanaal.