Freddie Pranger Memorial zit mudvol

STADSKANAAL - Voor het eerst in het bestaan van de Freddie Pranger Memorial, het internationale G-Voetbaltoernooi van SJS, kunnen teams die zich nu nog aanmelden alleen nog maar op de wachtlijst.

In totaal zijn er 38 teams ingeschreven. Dat is meer dan de aanvankelijke limiet, maar de organisatie heeft kans gezien het schema zo in te richten dat er nog voor twee twee extra teams een plekje is. Eén van de laatste aanmeldingen komt van het kersverse G-voetbalteam van De Treffer '16 uit Tweede Exloërmond. Deze vereniging is nog maar net gestart met G-Voetbal en is door SJS uitgenodigd om deel nemen aan het toernooi om zo het initiatief een extra zetje mee te geven.

Op zaterdag 7 september reizen ruim 500 spelers en begeleiders af naar Stadskanaal. Voor meer dan de helft hiervan is dat ook nog een verre reis. Veel teams komen van buiten de noordelijke regio, onder andere uit België, Duitsland, Limburg, Brabant en Zeeland. Een deel verblijft al in Stadskanaal. Voor hen is het hele weekend kost en inwoning geregeld in vakantiepark Het Pagedal.

Met het groeien van het deelnemersaantal, zeven jaar geleden werd gestart met 11 teams hoofdzakelijk uit het noorden, lopen ook de kosten flink op. Het onderbrengen van bijvoorbeeld 200 spelers met hun begeleiders zorgt al voor een stevige druk op de begroting. Verder is er voor iedere speler en begeleider een medaille en een aandenken, krijgt elk team een fraaie beker en kan iedereen tussen de middag rekenen op een lunchpakket.

Niettemin lukt het elk jaar weer de begroting sluitend te krijgen. Daarvoor zorgt een groot aantal fondsen en lokale ondernemers. De spelers en begeleiders betalen niets. De enige kosten die ze maken is het vervoer naar Stadskanaal. Al met al is de begroting in de voorbije jaren al flink boven de 20.000 euro uit gestegen. Wat in 2012 klein en bescheiden begon mag zich momenteel rekenen tot één van de grootste en populairste G-Voetbaltoernooien in Nederland.

Extra voorzieningen

Om alles bij de openingsceremonie en de prijsuitreiking in goede banen te leiden en het zo in te richten dat niemand iets hoeft te missen moeten er extra voorzieningen worden aangebracht. De huidige tenten zijn te klein geworden voor de vele honderden die in de prijzen vallen. De organisatie denkt hiervoor de oplossing te gaan vinden in een groot overdekt podium. Want het enige wat je niet in de hand hebt is het weer.