Emma Schreuder naar landelijke finale De Nationale Voorleeswedstrijd

STADSKANAAL - Zoals eerder gemeld in uw krant is Emma Schreuder van basisschool de Hagenhofschool in Stadskanaal voorleeskampioen van de provincie Groningen geworden.

De jury werd met haar voorleestalent omver geblazen en daarom mag de 11-jarige leerling van groep zeven woensdagmiddag 22 mei meedoen aan de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen. Bovendien heeft ze een prachtige beker in de wacht gesleept.

Emma wordt tijdens de finale ondersteund door haar klasgenoten die met de bus naar Amstelveen worden gebracht.

Emma stapt met haar ouders bij het krieken van de dag in de auto. "Ik moet me tussen tien uur en kwart over tien melden", vertelt Emma enthousiast. "Dan krijgen alle twaalf finalisten tekst en uitleg over het programma. Ik ga weer een fragment voorlezen uit het boek 'Harry Potter en de relieken van de dood' van J.K. Rowling. Ik heb inmiddels zo vaak geoefend, dat ik de tekst bijna uit mijn hoofd kan opzeggen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarnaast krijgen we even de tijd om een nu nog niet bekend stuk tekst uit een ander boek voor te bereiden. De loting van de volgorde van het voorlezen in de prachtige stoel vindt plaats in de schouwburg en wanneer we de 'onvoorbereide tekst' moeten voorlezen, wordt pas op het allerlaatste moment aangegeven."

Emma vindt het allemaal best spannend, maar heeft enorm veel zin in de finale. "De twaalf beste voorlezers van het land doen mee, het wordt dus best moeilijk om te winnen. Maar ik ga mijn uiterste best doen en genieten van de dag. "

Tijdens de landelijke finale neemt Emma het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf andere provincies. De gelukkige winnaar of winnares draagt niet alleen de titel 'De Nationale Voorleeskampioen 2019', maar wordt ook een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum: een hele eer.

Paul Abrahams