De (h)eerlijke jaren vijftig in Stadskanaal

STADSKANAAL -Deze maand zendt de NTR op vier donderdagavonden een nieuwe historische serie uit: De (h)eerlijke jaren vijftig.

Aflevering Industrie & onderwijs gaat over Stadskanaal, de andere uitzendingen spelen zich af in de Brabantse plaatsen Mill en Langenboom, Den Haag en de Zaanstreek.

Begin jaren vijftig lopen de noordelijke provincies leeg. Er zijn geen banen en wie wil werken gaat naar het westen. Een grote tentoonstelling moet industrie verleiden zich in de regio te vestigen. Met succes: het snel groeiende Philips opent een vestiging in Stadskanaal. De elf medewerkers van het begin zijn er vijf jaar later al tweeduizend. Gevolgen voor Stadskanaal: tevreden winkeliers, woningen, een schouwburg, sportverenigingen, modeshows en - niet te vergeten - hoger onderwijs voor kinderen uit de lagere standen. De voormalige Veenkolonie gaat in de jaren vijftig mee in de vaart der volkeren.

De aflevering over Stadskanaal, industrie & onderwijs is donderdag 30 mei te zien om 20.25 bij NPO 2.

Op vrijdag 24 mei vindt een voorvertoning plaats in de bibliotheek in Stadskanaal. De inloop is vanaf 15.15 uur, de uitzending begint om 15.45 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.