Vervlogen tijden ... over Ten Kate in Musselkanaal

MUSSELKANAAL - Op de foto zien we één van de bedrijfswagens van grossier Ten Kate in Musselkanaal. Het bedrijf werd opgericht op 1 mei 1933 door Geert Ten Kate ( geboren 22 februari 1892) en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel op 30 december 1933.

Het postadres was gevestigd aan de Marktkade 98b in Musselkanaal en de onderneming werd ingeschreven onder grossier in kaas, vet, margarine, vleeswaren enz. Het bedrijf bevond zich aan de Marktstraat 87a in Musselkanaal.

Geert huwde in 1936 met Martha Bron afkomstig uit Ter Apel en zij runden samen het bedrijf. Er was een magazijn ruimte aan de Sluisstraat in Musselkanaal waar de goederen per paard en wagen naar de klanten werden bezorgd. In de begin jaren 50 van de vorige eeuw werd een medewerker aangetrokken: Jan Jager die voorheen werkzaam was bij kruidenier Kaspers uit de Kopstukken.

Mede door de grote inzet van Jager groeide het bedrijf verder. Er waren rond de jaren zestig al 10 medewerkers in dienst en het bedrijf werd uitgebreid met een magazijnruimte aan de Marktstraat. Ook sloot het bedrijf zich aan bij de landelijke organisatie Iveko die was opgericht om de nationale belangen van de melkhandel te behartigen.

Op 26 april 1970 overleed Geert ten Kate plotseling en werd Jan Jager zijn opvolger. Door de enorme groei van het bedrijf werd gekozen om aan de A-Kade in Musselkanaal een nieuw bedrijfspand te bouwen. Dit pand werd geopend door mevrouw M. Ten Kate op 15 mei 1974. De naam werd gewijzigd in Ten Kate Groothandel.

In de loop der jaren was het bedrijf vertienvoudigd en het aantal personeelsleden verdubbeld. Tevens was er een overname van de levensmiddelen bedrijfstak van de groothandel Drost in Musselkanaal waardoor het bedrijf een grotere omzet verwierf. Ook beschikte het bedrijf van Ten Kate Groothandel over een eigen drukkerij die de folder en reclame materiaal verzorgde.

Het pand aan de Marktstraat 87a werd verkocht en is later afgebroken. Op deze plaats werd een nieuw bedrijfspand gebouwd. In dit pand waren onder meer Lubbers groente en fruit en Kruitvat gevestigd. Dit pand met verschillende bedrijven ging verloren bij de grote brand van 20 september 2018.

Op 20 april 1983 werd het 50 jarig bestaan van het bedrijf Ten Kate uitbundig gevierd met onder meer een beurs. In de jaren 80 was er zelfs een mogelijkheid om via de organisatie Iveko binnen Ten Kate een melk rit te nemen om met een melkwagen te gaan venten.

Wanneer het bedrijf is overgenomen is niet geheel te achterhalen. Misschien is er een lezer van deze rubriek die daar meer over kan vertellen.

Bron: Onder meer jubileumboek 50 jaar Ten Kate 1933-1983.

U wilt reageren op het artikel: Bel Jacco Pranger, 06-21831002 of stuur een mail naar pranger@nieuwbuinen.com