Deelnemers vol lof over Giro zonder Grenzen

ZANDBERG - Onder ideale omstandigheden wees Commissaris van de Koning René Paas zondagmorgen de deelnemers aan de achtste editie van de Granfondo Giro zonder Grenzen de juiste weg.

Hij deed dit door het onthullen van de gloednieuwe pijlborden, daarbij geholpen door Michael Koop, president van de Kreissportbund Emsland. Deze ceremonie vond plaats op de grens van de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde, daar waar op 12 mei 2002 de eerste premie sprint van de Giro d'Italia werd betwist.

Tegelijkertijd vertrok ook een groot peloton vanaf het terrein van Sport Klahsen in Aschendorf voor hun tocht over de Hilterberg en langs Schloss Dankern en Musselkanaal om via de grensovergang in Bourtange hun Heimat weer binnen te rijden. In hun midden deelnemers uit onder meer Hamburg, Bremen en Gladbach.

Voor ervaren toerfietsers uit zowel Duitsland als uit het Nederlandse grensgebied was de door de organiserende Stichting Zandbergia en de partnervereniging uit Papenburg uitgestippelde route een openbaring. De superlatieven daarover waren niet van de lucht.

Deze waardering sloot naadloos aan bij de welkomstwoorden van de Commissaris van de Koning, die de organisatie aanspoorde vooral dóór te gaan op de nu ingeslagen weg. Een visitekaartje voor de grensregio.

Woorden van dezelfde strekking vielen bij de ontvangst op het 'Binnenhof' van Schloss Dankern. Bij afwezigheid van Barones Caroline Freifrau von Landsberg-Velen nam mevrouw Lilian Otten daar namens haar de honneurs waar en zij sprak haar waardering uit voor dit van jaar tot jaar groeiende fietsevenement.

In dezelfde bewoordingen stak ook Johannes Tieben namens de Stadt Haren/Ems zijn waardering niet onder stoelen of banken. Met een inmiddels traditioneel geworden workshop 'Matjes Happen' werd de reeds jaren bestaande onderlinge vriendschap en samenwerking bekrachtigd.

In Aschendorf werd deze geslaagde editie afgesloten met een grillparty voor de aldaar gestarte Vrije Toer Tocht, terwijl de weer op Musselkanaal teruggekeerde fietsers deze Italiaans getinte dag afsloten met een Italiaans slotbuffet.

Zonder uitzondering liet men weten al weer uit te zien naar de editie in mei 2020, terwijl ook de ruim vertegenwoordigde sponsorgroep de steun unaniem verlengde.

De aanwezige sponsors en een aantal deelnemers aan de Picknick-Giro kregen nog een toetje aangeboden in de vorm van de bekendmaking van de 12 uitverkoren (ex)topsporters voor de 'in aanbouw zijnde' Wall of Fame.