In Oranje met nummer 20 op het shirt

Ter Apel / Emmen - Het vrouwenteam van Nederland onder 15 jaar heeft de oefenwedstrijden tegen achtereenvolgens België en Duitsland gewonnen. Het was voor Floor Heijne uit Ter Apel een bijzondere week. De 15-jarige VWO 3 scholier aan het RSG Ter Apel maakte namelijk haar debuut in Oranje.

In Venray werd België met 2-1 verslagen en twee dagen later was het team van bondscoach Maria van Kortenhof in Venray met 1-0 te sterk voor de oosterburen. Na dertien jaar werden de leeftijdgenoten uit Duitsland met een nederlaag naar huis gestuurd.

Zowel tegen België als tegen Duitsland kwam Floor in actie. Met nummer 20 op het shirt.

"Het was echt een superweek", blikt Floor terug. "De hele ambiance. Het hotel, de trainingen, de wedstrijden, de tenue's die klaar lagen in de kleedkamer, het zingen van het Wilhelmus voor de aftrap, de familie op de tribune. Ik had het voor geen goud willen missen. En ik heb ook nog eens goed gespeeld, hoewel ik als spits niet heb gescoord. De kleding moesten we helaas weer inleveren na de wedstrijd."

Wachten op mail van de bondscoach

Op 14 en 16 juni staan de twee volgende oefenwedstrijden van Nederland onder 15 jaar op het programma. Dan is Amerika de tegenstander op het sportpark in Schalkhaar. "Een sterke tegenstander", weet Floor. "Vrouwenvoetbal is heel populair in Amerika. Daar voetballen meer vrouwen dan mannen."

Of de bondscoach weer een beroep doet op Floor, is nog even afwachten. "Op 6 juni krijgen de geselecteerde spelers een mail", verklapt de talentvolle voetbalster. "Natuurlijk hoop ik dat ik weer mag meedoen. Ik heb nu de smaak te pakken en ik kan niet wachten om mijn eerste doelpunt in het oranje shirt te maken."

Van FC Ter Apel '96 naar DZOH

Bij Floor stroomt het voetbal door de aderen. Enkele jaren geleden heeft ze de overstap gemaakt van FC Ter Apel '96 naar DZOH in Emmen. Daar voetbalt ze met jongens in de tweede divisie tegen clubs als FC Emmen, FC Groningen, Be Quick en Go Ahead Eagles. In de geografische driehoek Sneek, Groningen en Oldenzaal.

"Het aantal meisjes in de tweede divisie is op twee handen te tellen. En inderdaad: ik moet de kleedkamer delen met de scheidsrechter. In de rust zit ik wel gewoon in de kleedkamer met mijn medespelers hoor. Voetballen tegen jongens is goed voor mijn ontwikkeling. Je hebt namelijk veel meer weerstand. Ik ben al benaderd door clubs als Heerenveen en Meppen om daar volgend seizoen te gaan voetballen, maar ik blijf gewoon nog een jaar lid van DZOH."

Technisch en tweebenig

Floor - ze kan ook heel goed volleyballen en ze is ooit begonnen als rechtsback bij de E-junioren van FC Ter Apel '96 - haalt werkelijk alles uit de kast om technisch en fysiek nóg beter te worden. Naast de twee trainingen op dinsdag- en donderdagavond bij DZOH, wordt ze maandagavond onder handen genomen door Simon Berendsen van Sport & Welzijn Academy Knaap en zondagmorgen traint ze in een voetbalkooi in de tuin van Manfred Specken in haar woonplaats. "Floor is niet alleen heel technisch en inmiddels tweebenig, maar ze is ook heel gedreven", benadrukt de voormalige centrale verdediger van clubs als onder (veel) meer FC Groningen en FC Emmen. "Weer of geen weer, ze is er altijd. Ze doet er alles aan om te slagen in het voetbal."

In de overvolle agenda van Floor staan eveneens trainingsdagen van de KNVB vermeld. In plaatsen als Apeldoorn en Valkenswaard. Ook door de week. In het afgelopen schooljaar heeft ze een behoorlijk aantal dagen niet in de schoolbanken gezeten. "Gelukkig krijgt Floor alle ondersteuning van haar school", vertellen de trotse ouders Gea en René. De rol van beide ouders moet zeker niet worden onderschat. Veel tijd en energie wordt gestoken in het begeleiden van hun dochter om een gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een mooie club in het buitenland.

20.000 kilometer per jaar

"We genieten met volle teugen van de ontwikkeling van Floor en van de mooie momenten als bijvoorbeeld spelen voor het Nederlands elftal. Daarom zijn we bereid om zo'n 20.000 kilometer per jaar af te leggen. Het is soms passen en meten, omdat we allebei werken, maar het lukt allemaal nog steeds."