Waarom moeten tientallen gezonde beuken tegen de vlakte?

STADSKANAAL - De bewoners van de Stationslaan zijn boos op de gemeente Stadskanaal. Dat is nog zacht uitgedrukt. Want waarom moeten tientallen oude beuken in hun straat worden gekapt?

"We hebben bij toeval ontdekt dat de gemeente Stadskanaal bezig is met de voorbereidingen om de bomen te rooien. Er is een aanvraag ingediend om een vergunning te verlenen voor het kappen van de bomen", vertelt Luppe Blaauw. Hij woont in de mooiste laan van Stadskanaal en is woordvoerder van de initiatiefgroep Stop kappen oude beuken Stationslaan.

"Werkelijk iedereen reageerde geschokt. Zo van: wat gebeurt hier nu? Er is veel onrust in de straat en in de omliggende straten. Simon Stedema, de overleden schatbewaarder van het groen in Stadskanaal, draait zich om in zijn graf als dit ingrijpende plan wordt uitgevoerd."

Geen gevaar voor de buurt

"De bomen zijn 80 jaar geleden gepoot, maar ze zijn nog vitaal en leveren geen gevaar op voor de buurt", weet Blaauw. "We hebben in de afgelopen periode regelmatig stormachtig weer gehad. De bomen staan vol in het blad, maar er is nog geen takje naar beneden gevallen. We begrijpen dan ook helemaal niets van de motivatie van de gemeente. Enkele zieke bomen zijn in de loop der tijden uit veiligheidsoverwegingen gekapt. Om het totale beeld in de straat weer in ere te herstellen, willen ze alle gezonde bomen ook rooien en vervangen door nieuwe bomen."

Open kaart spelen

De buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen om de dreigende bomenkap te voorkomen. "Samen zetten we de schouders eronder om deze beslissing terug te draaien. Er worden handtekeningen opgehaald en we gaan het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden uitnodigen voor een gesprek. We willen graag duidelijkheid. Waarom moeten deze gezonde en oersterke beeldbepalende bomen worden gekapt? De gemeente moet open kaart spelen.

Politiek aan zet

Verder schrijven we een brief aan de fracties in de gemeenteraad met het verzoek om het onderwerp 'bomenkap Stationslaan' in de raadsvergadering van maandag 24 juni aan de orde te stellen. Dus voor het zomerreces. We hebben al met enkele leden van de gemeenteraad gesproken, die het onderwerp op de agenda willen zetten."

Petitie

U kunt   hier  de petitie tekenen 

Paul Abrahams