Op weg naar het Pagefestival: Pogge vertelt (4)

STADSKANAAL - Waar komt muziek eigenlijk vandaan? Voor mij geen moeilijk vraag. Wij, kikkers, maken al eeuwenlang muziek om een partner te lokken. En geleerden die er verstand van hebben zeggen dat oermensen diergeluiden gingen imiteren. Dus! Veel muzikanten zijn een bandje begonnen om indruk te maken op een eventuele partner.

Ik zag, in verband met 50 jaar Pink Pop, de legendarische Nederlandse band Doe Maar nog voor bij komen op tv. Zij gingen ten onder aan al die gillende meiden. Gelukkig is muziek verder geëvalueerd dan alleen een lokmiddel.

Maar ik ga jullie vandaag meenemen door het muzikale programma van de zondag op Pagefestival. Als winnaar van Pop Groningen Talent Award 2019 mag Cashmyra de zondag openen. Haar muziek is moeilijk te omschrijven voor mij, maar het is zeer intens. Op het hoofdpodium speelt verder onze Groningse Rockdiva Inge van Calkar. Het lieve meisje van ‘de beste songwriters van Nederland’ is nu een moderne popster geworden. Messcherpe en supercatchy pop uit Klazienaveen, het geluid van sixties pophits: dat zijn The Heck. Wat mijn jongens betreft is Nederland een topband rijker.

En dan, toch wel met een beetje trots dat ze op het Pagefestival komen spelen: de nieuwe charismatische Nederlandse topband EUT. Hun muziek straalt positiviteit en onuitputtelijke jeugdigheid uit. Volgens pop- recensenten is hun album ‘Fool For the Vibes’ één van de beste uitgebrachte cd’s van het afgelopen jaar.

Pagetent

In de Pagetent voor de fijnproevers drie top-acts. Een oude legendarische punkband uit Amsterdam: The X-offenders opent. Uit Friesland dan de nieuwe rockblues sensatie The Electric Hollers. En voor de derde maal in zes jaar de Page 'houseband’ Uhgah! Wugah? (metal/punk) Zij zullen het Pagefestival dit jaar afsluiten.

Grolschtent

In de Grolschtent op het voorterrein van het festival spelen achtereenvolgens de Singer-songwriters Jeff Hayman, Erwin de Vries en Hannah Mae. Hannah is een jonge rootsy zangeres bij wie de muziek in haar bloed zit. Jeff kennen we als onze Australische ‘Knoalster’, speelt zijn eigen mix van ritmisch akoestisch grunge/pop/rock. En onze Groninger troubadour Erwin de Vries zijn nummers zijn soms rauw en puur, absurd, persoonlijk, maar wel direct en met een duidelijk boodschap.

Ik verheug me al op deze mooie gevarieerde muzikale zondag. Nog een mooi zonnetje erbij, een lekker drankje en leuke mensen om te ontmoeten. Tja, wat wil deze kikker nog meer? Een serenade inzetten ……….?