97-jarige Dirkje Huls gaat terug naar school

MUSSEL - Op zaterdag 22 juni wordt in Mussel een reünie gehouden. Het is dit jaar namelijk een eeuw geleden dat de eerste lessen zijn gegeven op de christelijke basisschool Op de Zandtange.

Een commissie van zes personen is druk bezig met de voorbereidingen om de reünie in goede banen te leiden. Dat zijn Hans Boels, Jannie Gelling, Roelf Meems, Luite Middelkamp, Alice Wever en Ellie Wijnholds.

Naast de huidige school wordt een tent geplaatst. De officiële opening is om 14.30 uur en tot 20.00 uur is alle gelegenheid om oude herinneringen op te halen en om een wandeling door het dorp te maken. Verder kan een expositie worden bezichtigd en worden films vertoond. Rond de klok van vijf uur staat het buffet klaar.

Ook Dirkje Huls is van de partij. De 97-jarige inwoonster van Musselkanaal is met afstand de oudste voormalige leerling van de christelijke school die zich heeft aangemeld. Ze gaat samen met haar schoondochter Annet, eveneens oud-leerling van de school.

Vrolijk meisje met donkere krullen

Op tafel in haar woning aan de Marktstraat liggen enkele foto's van haar schooltijd. Te zien is een vrolijk meisje met donkere krullen. "Alle andere leerlingen en de leerkrachten zijn allemaal overleden", weet Dirkje.

"Ik kijk met veel plezier terug op mijn schooltijd", vervolgt ze. "Mijn vader was brugwachter in Kopstukken en mijn zusjes en ik liepen altijd naar school. Op klompen. Weer of geen weer. En in de winter bonden we de schaatsen onder."

Veel namen van meesters en juffen weet ze zich nog te herinneren. Strikwerda, Huizing, Visser, Smit en Walsweer. "En van juf Miedema kregen we drie keer in de week handwerken. Van kleding verstellen tot sokken breien."

Schoolreisjes

Ook de schoolreisjes is ze niet vergeten. Met de bus naar Paterswolde en Harkstede en zelfs helemaal naar Apeldoorn. In de pauze was gelegenheid om 'even lekker los te gaan' met onder (veel) meer touwtje springen, kaatsen en pandje hinken.

Dirkje was overigens zeven jaar leerling van de school. "Ik mocht niet van school, omdat ik te jong was", legt ze uit. "Daarom heb ik twee jaar in klas zes gezeten. Elke maandagmorgen moesten we één psalmliedje leren. Ik moest in het laatste jaar twee psalmliedjes leren."

Na de lagere school is ze meteen gaan werken. In de landbouw, in de huishouding, overal kon ze aan de slag. "Ik heb ook nog met mijn zusjes kersen geplukt uit onze tuin. Die werden dan aan de schippers verkocht."

U wilt zich nog aanmelden voor de reünie? Stuur dan een mail naar reuniezandtange100@ziggo.nl

Paul Abrahams