Twaalf BABS-en staan klaar voor de mooiste dag van je leven

GIETEN - Trouwen in de gemeente Aa en Hunze is booming business. In 2018 werden zoveel huwelijken afgesloten, dat onlangs vier nieuwe Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand zijn beëdigd.

Geliefden die in de gemeente Aa en Hunze elkaar het jawoord willen geven, kunnen nu een keuze maken uit twaalf zogeheten BABS-en. Tien vrouwen en twee mannen.

"Voorlopig kunnen we weer uit de voeten", vertelt Jenny Verwoerd van de afdeling Burgerzaken. "Met name vorig jaar is het aantal huwelijken in de gemeente spectaculair gestegen. Van 100 tot maar liefst 200 en als je kijkt naar de cijfers tot nu toe, dan wordt dit jaar weer een nieuw record geboekt."

De motor liep langzaam maar zeker vast

"Er moest wat gebeuren", vervolgt Jenny. "De motor liep langzaam maar zeker vast. Om te voorkomen dat onze BABS-en - ze hebben er ook vaak nog een andere baan bij - overbelast raken, zijn we op zoek gegaan naar versterking. We hebben met meer dan tien mannen en vrouwen gesprekken gevoerd en uiteindelijk zijn vier collega's aangenomen. Ze zijn hartstikke enthousiast en ze staan werkelijk te popelen om te beginnen. Sterker: enkele nieuwe BABS-en maken binnenkort hun debuut."

Waarom is Aa en Hunze zo populair als gemeente om te trouwen? Waarom besluiten geliefden uit bijvoorbeeld Alkmaar, Ten Boer, Emmen, Amsterdam, Leeuwarden, Assen en Hoogeveen om op de Drentse Hondsrug in het huwelijksbootje te stappen?

Prachtige trouwlocaties

"De kosten zijn vergeleken met andere gemeenten niet lager", weet Jenny. "Dus dat is niet de reden. Het belangrijkste argument is dat we de beschikking hebben over prachtige locaties waar de huwelijksvoltrekking kan plaats vinden. Je kunt natuurlijk trouwen in het gemeentehuis, maar daarnaast kun je terecht op vijf andere vaste locaties. De Kruimel - twee jaar geleden verkozen tot beste trouwlocatie van het land -, De Wiemel, het Witte Kerkje en het Nije Hemelriek in Gasselte en De liefde van der Drentse Aa in Schipborg. Het zijn stuk voor stuk pareltjes. Maar wil je op een andere locatie trouwen? Geen probleem hoor. In overleg is bijna alles mogelijk. Eigenlijk stellen we maar één voorwaarde: in geval van regen moet de akte droog worden ondertekend."

Complimenten voor de trouwambtenaren

De sociale media spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de trouwlocatie. Het internet wordt steeds vaker geraadpleegd en ook de mond-tot-mond reclame moet niet worden onderschat. "Complimenten ook voor onze trouwambtenaren", benadrukt Jenny. "Ze gaan op bezoek bij het aanstaande bruidspaar, ze nemen de tijd om de informatie te verzamelen en ze schrijven elke keer weer een persoonlijke toespraak. Dat wordt gewaardeerd. Het succes van Aa en Hunze als populaire trouwgemeente is een combinatie van beschikbare locaties en trouwambtenaren. En niet te vergeten: het cadeautje dat namens de gemeente Aa en Hunze aan het bruidspaar na afloop van de voltrekking wordt overhandigd."

In de gemeente Aa en Hunze is het ook mogelijk om gratis te trouwen. Dat kan op maandag- en dinsdagmorgen. De werkzaamheden van de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden dan overgenomen door een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.

Paul Abrahams