Femke Pietersma krijgt ook een mail van de bondscoach

GIETEN - Femke Pietersma uit Gieten is door bondscoach Maria van Kortenhof van het vrouwenvoetbalteam van Nederland onder 15 jaar geselecteerd voor de twee oefenwedstrijden tegen de leeftijdgenoten van de Verenigde Staten van Amerika.

De duels worden in Schalkhaar gespeeld op vrijdagavond 14 juni om 19.00 uur en op zondagmiddag 16 juni om 16.00 uur.

Enkele weken geleden kwam de snelle verdediger al in actie tijdens de oefenwedstrijden tegen België (2-1) en Duitsland (1-0). Tegen België maakte ze in de tweede helft haar debuut in Oranje, tegen Duitsland mocht ze als basisspeler het Wilhelmus uit volle borst meezingen.

Donderdag 13 juni wordt Femke door haar ouders 's morgens om half tien afgezet bij het hotel in Deventer. Na het verzamelen van de sportkleding, wordt vervolgens om 11.00 uur en om 15.15 uur getraind. Vrijdagavond wordt de eerste interland tegen de Verenigde Staten van Amerika gespeeld. Zaterdagmorgen vindt om 11.15 uur een training plaats als voorbereiding op de tweede oefenwedstrijd op zondagmiddag.

Huiswerk maken

"Tussendoor is desgewenst gelegenheid voor een bezoek aan de fysiotherapeut en wordt veel gerust", weet Femke. "Daarnaast is het mogelijk om huiswerk te maken."

Femke - ze draagt nummer 14 en ze heeft met volle teugen genoten van de oefenwedstrijden tegen België en Duitsland - hoopt dat ze vrijdagavond in de basis mag starten. "Dan zitten namelijk ook mijn opa's en oma's op de tribune", verklapt ze. "Maar of dat gaat gebeuren, is nog even afwachten. De opstelling wordt pas op het laatste moment bekend gemaakt."

Femke is op jonge leeftijd lid geworden van de voetbalvereniging Gieten. Vier jaar geleden maakte ze de overstap naar Be Quick 1887 in Haren. In het afgelopen seizoen speelde ze met haar team in de landelijke topklasse onder 14 jaar tegen ploegen als onder (veel) meer Zeeburgia, AFC, Elinkwijk, Spijkenisse en De Meern. Er zijn heel wat kilometers afgelegd.

In het shirt van SC Heerenveen

In het komende seizoen draagt ze het shirt van SC Heerenveen als speelster van het belofteteam onder 19 jaar. "Ik ben al eerder benaderd door SC Heerenveen, nadat ik een paar keer had meegetraind. Maar ik heb toen bewust gekozen om nog een jaar te voetballen met jongens bij Be Quick 1887."

Veel voetballers hebben de schoenen tijdelijk opgeborgen, de competitie is afgesloten. Femke nog niet. Want ze traint tot de zomervakantie op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in Heerenveen als voorbereiding op de nieuwe competitie tegen teams als Ajax, PSV en PEC Zwolle. Gelukkig is één en ander goed te combineren met school. Ze gaat naar de HAVO van de Topsport Talentschool in Groningen. Het zijn weliswaar lange dagen, maar voorlopig blijft ze gewoon thuis wonen bij haar ouders in Gieten.

"Ik hoop dat ik me in Heerenveen kan blijven ontwikkelen, zodat ik in de komende jaren voor Oranje mag blijven voetballen, want dat wel echt genieten hoor. En daarnaast wil ik te zijner tijd met SC Heerenveen in de vrouwen eredivisie voetballen."

Paul Abrahams