Vervlogen tijden ...

STADSKANAAL - Het is 1910. Aan de kade, precies tegenover het 2e verlaat in Stadskanaal bouwde een zekere heer Brongers een voor die tijd en op die plaats gigantisch grote winkel.

Een prachtige zaak met grote raampartijen. Niet alleen beneden, maar ook op de bovenverdieping kon men van verre al de enorme collectie lampen zien hangen. Rondom de sluizen, waar de wachttijden voor de schippers vaak lang waren, vestigden vele middenstanders zich. En doordat bij iedere sluis ook een brug lag kon men gemakkelijk de kade bereiken.

Dat Brongers het groots aanpakte bewees niet alleen het pand, maar ook zijn enorme voorraad huishoudelijke artikelen, galanterieën, porselein, glas, aardewerk en lampen. Het statige pand moest daarom op de foto. Het toeval wilde dat vlak in de buurt, nabij de Hervormde kerk (nu Semsstraatkerk) fotograaf H. Loman uit Veendam in 1910 juist een filiaal had geopend.

Dat dit alles niet onopgemerkt bleef is op het beeld van de foto wel zichtbaar. De hele omgeving kwam uitgelopen om dit unieke feit mee te maken. De foto werd dan ook als ansichtkaart in eigen beheer door de zaak uitgegeven . Bovenstaande kaart werd op 26 mei 1910 verzonden, zoals de achterzijde van deze briefkaart vermeld. De naam van het pand 'De Stad Maastricht' gaf nog meer statuur aan het aardewerk dat vanuit Limburg werd aangevoerd.

Slagerij Dik

Toch liep de verkoop klaarblijkelijk niet zo als verwacht. Dit kwam ook de enkele huizen verder wonende slager Harmannus Dik ter ore. Hij kocht het mooie pand en opende in januari 1927 hier zijn 'model-slagerij'. Fijn gekruide runderrollades verkocht hij in dat jaar voor 60-65 cent en Dik's bekende leverworst voor 20 cent! Om kosten te besparen verhuurde hij de bovenverdieping en naast de slagerij het deel achter het linker raam.

Hier begon Sjouke Dol een winkel met eigen ingang waar bezems en lompen werden verkocht. Daarna had Familie Super er een snoepwinkel.

In 1949 nam zoon Joop Dik de slagerij over. Samen met zijn echtgenote Bé werd slagerij Dik een begrip in Stadskanaal en wijde omgeving. In 1987 namen hun dochters Greetje en Rennie de zaak over. Rennie zette als enige bekende vrouwelijke internationale slachter de zaak voort. Waar eens Opa Harmannus begon als slager in Stadskanaal begon, werkt ze nu samen met haar zoon Peter , in een moderne slachterij aan de Veenstraat.

In het naastgelegen - iets vooruit staande pand (zie foto) had Koch rond 1905 zijn horloge- en juwelierszaak en ook galanterieën. Daarna vestigde Marcus Ossel hier zijn manufacturenzaak.* Na Ossel betrokken verschillende zaken het pand. In 1962 opende onder meer dameskapper Dethmer Smit hier een filiaal waar Mej. A. Kruize vele jaren cheffin van de kapperszaak. Ook had familie Stuif hier een zaak in tweedehands kleding. Het pand, waar op de foto nog hoge bomen staan stond later een pompgemaal voor de sluis. Nu is op het terrein een nieuwe particuliere woning gebouwd.

*Zijn zoon Max Ossel bouwde in 1936 een geheel nieuw pand tegenover de Stationsbrug hoek van Boekerenstraat/Sportterreinstraat. (nu Handelsstraat 42-43). Hierin vestigde hij zijn jaren bekende boekhandel en later ook kantoorartikelen.

Wilt u reageren? Stuur een mail naar meijeringjl@planet.nl

Jaap Meijering