Christelijke basisscholen Zuidlaren trekken in Harens Lyceum

Het Harens Lyceum heeft de hielen nog niet gelicht uit Zuidlaren, of de gebouwen hebben al een nieuwe tijdelijke bestemming. Vanaf 1 januari trekken cbs Het Stroomdal en gbs De Lichtkring in de vrijkomende lokalen van het Harens Lyceum.

Het Harens Lyceum zelf sluit over een jaar de deuren van de vestiging Zuidlaren. Het Stroomdal en De Lichtkring krijgen vernieuwbouw van hun schoolgebouwen. Komend najaar worden lokalen in het Harens Lyceum geschikt gemaak voor basisonderwijs.

Handen in het haar

De gemeente Tynaarlo zit intussen met de handen in het haar over het vertrek van het Harens Lyceum uit Zuidlaren, zo blijkt uit de Perspectievennota van B en W. In 2017 maakte de gemeente plannen voor nieuwbouw van scholen en sporthallen.

Het Harens Lyceum zou samen met obs de Zuidwester naar sportpark De Wenakkers gaan, waar ook andere sportvoorzieningen zouden komen. Met de hele operatie is 25 miljoen euro gemoeid.

Het Harens Lyceum zou een frequente gebruiker zijn van de sportvoorzieningen en daarmee belangrijk zijn voor de exploitatie. Dat valt nu weg. Tot overmaat van ramp zijn ook de bouwkosten de afgelopen jaren enorm gestegen.

Tekst gaat verder onder de illustratie

Nieuw plan

De gemeente is er nog niet uit hoe dit op te lossen. Na de zomer komen burgemeester en wethouders met een nieuw plan naar de gemeenteraad, waarvoor ze nu overleggen met sportclubs en schoolbesturen.

In die gemeenteraad bestaat veel irritatie over de handelwijze van Openbaar Onderwijs Groningen (OOG), waar het Harens Lyceum onder valt. Tijdens een hoorzitting van de raad had bestuurder Hans Jansen van OOG het zwaar. Veel raadsleden delen de indruk van de groep 'Zuidlaren verdient goed voortgezet onderwijs' dat OOG de vestiging in Zuidlaren heeft laten doodbloeden.

Geen vmbo-kader

Raadslid John Franke (Leefbaar Tynaarlo) wees op het besluit van het Harens Lyceum om in Zuidlaren geen vmbo-kader meer aan te bieden.

Jansen erkende dat het schoolbestuur te laat heeft ingegrepen toen de leerlingenaantallen drastisch terugliepen. Het Harens Lyceum heeft het vmbo-kader volgens hem moeten reorganiseren omdat de belangstelling hiervoor drastisch terugliep. Volgens hem is het niet verantwoord de school open te houden. Als het al lukt het aantal leerlingen in Zuidlaren weer op peil te krijgen, dan duurt dat vijf jaar. Het geld dat er mee gemoeid is, gaat ten koste van leerlingen van andere locaties, stelde hij.