Initiatiefnemer windpark Pottendijk bij Emmen koopt mogelijk kartbaan

De familie Rodenburg verkoopt mogelijk haar kartcircuit Pottendijk bij Emmen aan Jeroen Deddens, de initiatiefnemer van het nog te bouwen windmolenpark Pottendijk.

Beide partijen gaan hierover althans de komende weken in gesprek, zo bleek dinsdagmiddag in de rechtbank in Groningen. De familie Rodenburg, die het outdoor kartcircuit exploiteert, vreest de komst van windmolens in het gebied Potendijk.

Twee van deze molens worden op redelijk korte afstand van het kartcircuit geplaatst. Rodenburg is bang dat slagschaduwen van de molens van negatieve invloed zijn op de veiligheid op de kartbaan. Hij sluit zelfs niet uit dat hij hierdoor zijn licentie verliest.

Slagschaduwen

Om dit onheil te voorkomen, diende Rodenburg eerder een beroepschrift in tegen de vergunning die Deddens van de gemeente kreeg om 14 windmolens in het gebied Pottendijk te mogen plaatsen. In de rechtbank in Groningen werd de zaak dinsdag behandeld.

Harry Post, de advocaat van de familie Rodenburg, gaf aan dat de gemeente bij het verlenen van de vergunning onvoldoende rekening had gehouden met de belangen van de kartbaan. De gemeente was het daar niet mee eens. Dat er slagschaduwen ontstaan op het circuit, dat was tijdens de rechtszitting geen punt van discussie. Maar wel of die onveilige en onwenselijke situaties gaan veroorzaken op de baan.

'Nog geen enkel concreet voorstel gezien'

Volgens de advocaat van Deddens is er meerdere keren geprobeerd om met de familie Rodenburg tot een oplossing te komen. Piet Rodenburg, die samen met zijn vrouw Christien 30 jaar geleden het bedrijf oprichtte, betoogde daarop dat hij geen enkel concreet voorstel van Deddens had gezien. ,,Ik weet helemaal niet welke mogelijkheden er zijn.''

Beide partijen besloten even de gang op te gaan voor overleg. Dit leidde tot een verrassende uitkomst: de komende weken wordt gekeken of Deddens maatregelen kan nemen die de kartbaan tevreden stellen. Maar ook de mogelijkheid van aankoop van de baan door Deddens wordt nadrukkelijk bekeken.

'Strategische keuze, meer wil ik daar nu niet over zeggen'

Wim Stapel, woordvoerder van Deddens, was na afloop van de zitting niet scheutig met commentaar. ,,Je moet dit zien als een strategische keuze. Meer wil ik daar nu niet over zeggen.'' Het kartcircuit draait volgens Piet Rodenburg prima. Hij werkt er samen met zijn vrouw en dochters Celesta en Micha.

Mocht de familie het bedrijf verkopen, dan gaat zij niet op een andere plek een nieuwe kartbaan aanleggen. Rodenburg en Deddens informeren de rechtbank binnen zes weken of er een oplossing is gevonden, zo werd dinsdagmiddag afgesproken.

Aanvankelijk vijf beroepsschriften

Deddens is de eerste partij die van de gemeente Emmen een vergunning kreeg voor de ontwikkeling van een windpark. In totaal kwamen hiertegen vijf beroepsschriften binnen. Twee van hen trokken zich voor een behandeling door de rechter terug: een dierenpension in Roswinkel en Johan Snuverink, de vliegende boer uit Emmer-Compascuum.

Behalve het protest van Rodenburg behandelde de rechtbank dinsdag in Groningen nog twee beroepsschriften: van Platform De Monden en van Wim Feldhaus uit Nieuw-Weerdinge, voorzitter van Zon voor Wind.

Platform De Monden is een overkoepeld orgaan van de dorpsverenigingen in Nieuw-Weerdinge, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Weerdinge, Foxel-Scholtenskanaal en Roswinkel. Deze dorpen liggen allemaal deels in het gebied Pottendijk of daar vlakbij.

'Een bos van windmolens'

Namens het Platform betoogde Wim Katoen, voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge, dat de molens niet evenredig over de gemeente worden verdeeld en dat de gemeente regels in haar eigen voordeel uitlegt. ,,Als de plannen zo doorgaan, krijgt Pottendijk een bos van windmolens.'' Als er toch windmolens komen, dan ziet het Platform graag minder molens en dan in een rijtje.

Feldhaus is vooral bang dat bewoners in het gebied last krijgen van gezondheidsproblemen door het geluid en de trillingen die windmolens veroorzaken. Dat er geen onderzoeken zijn die dergelijke problemen aantonen, stelt hem allesbehalve gerust.