Het 75 jarig bestaan van Voetbal Vereniging Sellingen

Sellingen - Je kunt het mooie hoofdveld en de prachtige kantine van de vereniging bijna niet missen, wanneer je vanaf Ter Apel, Sellingen binnen rijdt. Het onderkomen van V.V. Sellingen en dat inmiddels al 75 jaar.

Op 15-8-1944 werd deze verenging opgericht. Tijd om eens langs te gaan voor een gesprek over deze club. Na een hartelijk ontvangst op het terras van de kantine door twee enthousiaste bestuursleden, te weten Harm Scheper (voorzitter) en Appie Busker (penningmeester), beginnen we het gesprek aan de bestuurstafel.

Dit jubileum gaat gevierd worden aldus Harm en Appie, en wel 23 en 24 augustus met een tent op het gravelveld. Er is een commissie opgericht die alles rondom het jubileum heeft georganiseerd en die er nog steeds druk mee bezig is. Het is een hele klus, maar het is een goede club vrijwilligers die de organisatie strak in de hand heeft.

Toernooi

Vrijdag 23 augustus begint het jubileum voor de jeugd in de tent, zij mogen een nacht op de voetbalvelden logeren en zullen in de morgen samen ontbijten. Daarna zal er een toernooi gespeeld gaan spelen tot in het begin van de middag. In de middag zal er een receptie zijn, het officiële gedeelte, voor genodigden zoals mensen van de gemeente, bestuursleden van de omliggende voetbal- en sportverenigingen. ‘s Avonds kunnen vervolgens de voetjes van de vloer in de tent, dan is het grote feest met live muziek. Het vieren van dit jubileum is ook belangrijk voor de sociale cohesie en de saamhorigheid binnen de vereniging. Maar ook tussen zusterverenigingen worden op deze manier de contacten weer aangehaald en versterkt.

In het kader van het jubileum, is er door het bestuur een verzoek ingediend bij FC Groningen met de vraag of het 1e elftal van FC Groningen een oefenwedstrijd willen komen spelen in Sellingen. Nadat de ‘hoge heren’ van FC Groningen de accommodatie hadden bezocht, kregen ze de volgende dag al antwoord op hun vraag. Het antwoord was JA! Gisteren, 28 juni, voetbalde het eerste van Sellingen tegen de “jongens uit de Stad”.

KV Mechelen

Het was overigens niet de eerste keer dat er een professionele club kwam voetballen in Sellingen, onder andere FC Twente en KV Mechelen gingen F.C. Groningen al voor. Op 21 juni 1969 speelde zelfs Abe Lenstra mee met een wedstrijd in het kader van het 25-jarig bestaan van de club. Met de wedstrijd deden voetballers van verschillende clubs mee uit de toenmalige Gemeente Vlagtwedde, te weten voetballers van J.V.V. , V.V. STA, V.V. Westerwolde en V.V. ‘t Klooster. De wedstrijd werd gespeeld tegen CEC en eindigde in een 4 - 4 gelijke stand.

De voetbalclub heeft in 2019, 188 leden te weten 4 senioren teams, 4 jeugdteams en een dames 7-tal. De club heeft al meer leden gehad, maar er is niets om ontevreden over te zijn. Het is een gezellige, fanatieke club waar ze van jong tot oud sportief bezig zijn. De prestaties op het veld is “core business” aldus Harm. Hier moet het gebeuren, wanneer de teams goed presteren op veld, zit na een wedstrijd de kantine 3 uur later nog vol! Dit motiveert en houdt de club draaiende. Plezier in het voetballen is het belangrijkste. Naast de voetballers, zijn ook goede vrijwilligers onontbeerlijk. Trainers, leiders, kantinepersoneel noem het maar op, er zijn vele handen nodig om de club te laten draaien. Wanneer er wat gedaan moet worden dan zijn er mensen genoeg die willen helpen, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse rommelmarkt. Maar ook in 2003, toen de nieuwe kantine gebouwd moest worden, stonden er vele vrijwilligers van de vereniging klaar om de handen uit de mouwen te steken.

Donateurs

Niet alleen de leden zorgen voor de inkomsten van de club, ook de donateurs doen een duit in het zakje om de club te steunen. Ook hangen er vele sponsorborden langs het veld en hebben ze goede sponsorcontracten af kunnen sluiten. Zo worden binnenkort alle elftallen compleet in nieuwe kleding gestoken door een sponsor. En krijgen alle jeugdleden een trainingspak van de vereniging in het kader van het 75 jarig bestaan. Daarnaast wordt de tribune uitgebreid, er komt een overkapping tussen de kantine en de reeds bestaande tribune. Het is een accommodatie om trots op te zijn en het wordt nog steeds mooier.

De beide heren zijn bescheiden over hun bijdrage aan de club, ze hoeven dan ook niet zo specifiek benoemd te worden aldus Appie en Harm, echter zijn er toch wel een aantal dingen die de moeite waard zijn om te vermelden.

Appie en Harm

Appie, die precies een week ouder is dan de voetbalvereniging, is al 50 jaar lid van deze vereniging en is inmiddels 42 jaar bestuurslid, hij heeft al diverse functies bekleed binnen het bestuur. Maar hij is inmiddels al jaren bekend als, de penningmeester. Ook heeft hij verschillende activiteiten georganiseerd zoals, jeugdkampen, regelde de Lotto en de Toto en is leider geweest van diverse elftallen.

Harm is in 1958 voor het eerst lid geworden van de vereniging. Na lid en trainer te zijn geweest bij diverse andere voetbalverenigingen, komt hij in 1980 weer terug bij V.V. Sellingen. In datzelfde jaar wordt hij kampioen met zijn elftal. Harm is nog 20 jaar trainer geweest en is uiteindelijk ook in het bestuur belandt. Inmiddels zit hij 12 jaar in het bestuur waarvan hij de laatste 6 jaar voorzitter is.

In oktober stoppen ze beide met hun bestuursfuncties, ze dragen het goed over. Ze hebben nieuwe, jonge bestuursleden gevonden met kennis van zaken, aldus Harm en Appie. Het is fijn om het over te dragen aan nieuwe enthousiaste mensen, die ook in de toekomst de vereniging levendig zullen gaan houden.

Anjet Rotgers