Ter Apel krijgt twee jaar lang meer politieagenten

Het aantal politieagenten in Ter Apel wordt de komende twee jaar verhoogd, van 15 naar 20 fte's.

Dat heeft burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde bekend gemaakt.

Winkeldiefstallen

De inzet van de extra agenten moet bijdragen aan het plan van aanpak, gemaakt door drie door Den Haag aangestelde 'sterke mannen' , dat de overlast in Ter Apel moet verminderen. Die overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het asielcentrum, met name Veiligelanders, en uit zich onder meer in winkeldiefstallen.

Gebiedsverbod

Het plan van aanpak houdt onder meer in dat lastige asielzoekers de toegang tot het asielcentrum en zelfs tot heel Ter Apel ontzegd kan worden. Om daarop te kunnen handhaven, is de inzet van de extra politie nodig.

Velema maakte ook bekend dat de gemeente op de huur van goed zichtbaar winkelpand in Ter Apel een optie heeft genomen. In dat pand, waarin ook de politie een pek krijgt, kunnen bewoners en middenstanders informatie kunnen krijgen en aangiftes kunnen doen.

Staatssecretaris

De nieuwe staatssecretaris van asielzaken, Ankie Broekers-Knol, sprak woensdag haar vertrouwen uit in de maatregelen die de overlast moeten terugdringen. Zij bezocht voor het eerst het asielcentrum in Ter Apel en sprak ook met Velema.