De Klassieker van Sellingen blijft in trek

Aan het Schildersfestival doen zaterdag meer dan 100 kunstenaars mee. Het evenement is daarmee opnieuw 'uitverkocht'.

,,Ruimte voor meer dan 100, 110 deelnemers hebben we namelijk niet'', zegt Sjak Kwak, lid van de organiserende werkgroep. ,,Het aantal aanmeldingen lag hoger, we hebben dus sommige mensen moeten teleurstellen. Het geeft maar aan dat ons festival nog altijd erg populair is.''

Schilderswijk

Dat eerste editie daarvan werd ruim een kwart eeuw geleden georganiseerd door kunstenaars Trienie Breider en Els van Rijn. Zij wilden en kregen festival dat de sfeer van de beroemde schilderswijk Montmartre in Parijs opriep.

In de jaren erna groeide het evenement gestaag. Steeds meer kunstenaars wilden meedoen en in hun kraampjes hun werk laten zien en demonstraties geven. Steeds meer mensen uit de wijde omgeving kwamen een kijkje nemen.

Dertig vrijwilligers

Montmartre groeide zo uit tot de Klassieker van Sellingen die zaterdag toe is aan zijn 28ste editie. ,,We zijn op die dag met zo'n dertig vrijwilligers in touw'', zegt Kwak. ,,Op de brink, bij de kerk, overal staan kunstenaars. In de school is een expositie van kunstwerken die kinderen hebben gemaakt. Er zijn workshops en her en der kunnen bezoekers een hapje eten en iets drinken. Uiteraard kan ook Franse wijn worden gedronken Als het weer goed is, rekenen we op zeker vijfduizend bezoekers''.

Clubkasactie

Kwak doet zijn verhaal dus als lid van een werkgroep. Volgens hem is het de bedoeling dat die in de komende tijd plaats maakt voor een stichting. ,,Als stichting kunnen we afzonderlijk meedoen aan de clubkasactie van de Rabobank in dit gebied en hopen we extra geld te krijgen dat we voor de organisatie kunnen gebruiken.''