Rondleiding in het Streekhistorisch Centrum

Historicus Bert Roossien geeft in de komende vakantieperiode elke donderdagmiddag een rondleiding door het Streekhistorisch Centrum (SHC) in stadskanaal. Hij geeft daarbij ook een toelichting op de geschiedenis van de Kanaalstreek. De rondleidingen beginnen steeds om 14.00 uur en na afloop staat een consumptie klaar.

In het hoofdgebouw is de permanente tentoonstelling over de ontwikkeling van de Kanaalstreek van veenmoeras tot moderne woonplaats. In de wisselkamer zijn voorwerpen uit de eigen collectie die te maken hebben met het onderwijs van vroeger tentoongesteld.

De hele zomer is de tentoonstelling Met Open Armen, nieuwe gezichten in Stadskanaal 1940-1945 te zien in het bijgebouw Huisje van Manning. Deze tentoonstelling is verlengd tot en met 23 augustus. Getoond wordt hoe het dagelijks leven van de inwoners van Stadskanaal en omliggende dorpen veranderde na de inval van de Duitse bezetter. Naast zorgen voor hun eigen gezin werd aan hen gevraagd om onbekenden in huis op te nemen. Evacués uit andere delen van het land kwamen naar het noorden, op de vlucht voor verwoesting en honger. Daarnaast is er ook aandacht voor het verzet, de NSB en de Jodenvervolging.

De rondleidingen vinden plaats op donderdag 18 en 25 juli en op donderdag 1, 8 en 15 augustus. De kosten bedragen vijf euro, inclusief een consumptie.