Krijgt Westerwolde een derde zwembad?

In hun streven het overdekt zwembad in Vlagtwedde te behouden, overwegen burgemeester en wethouders die voorziening aan te kopen.

Westerwolde zou daarmee een derde bad krijgen. De openluchtbaden De Barkhoorn in Sellingen en Moekesgat zijn ook al gemeentelijk eigendom.

Vakantiepark

Het overdekt bad in Vlagtwedde is onderdeel van het vakantiepark Parc Emslandermeer. Het is gevestigd in het centrale gebouw van dat park en het eigendom van de Stichting Belangen Parc Emslandermeer (SBPE). Daarin zitten eigenaren van de huisjes die in het park staan.

De SBPE kocht het gebouw met zwembad enkele jaren geleden en maakte zo mede mogelijk dat het vakantiepark na een faillissement een nieuwe start kon maken.

Exploitatielasten

De stichtingsbestuurders hikten en hikken echter tegen de hoge exploitatielasten van het bad aan. Ze lieten dat ook aan de gemeente weten. Sinds die tijd praat wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) met de bestuurders over de toekomst van het bad. Waarbij, zo laat Luth weten, de aankoop van het bad door de gemeente een heel serieuze optie is.

Middenstanders

,,We willen er als college van burgemeester en wethouders namelijk alles aan doen het bad te behouden'', aldus de wethouder. ,,Dat zou dus kunnen door het te kopen. Het is een belangrijke voorziening voor Vlagtwedde en wijde omgeving. Uit de hele regio komen er kinderen en volwassenen zwemmen. Het bad is ook een belangrijk onderdeel van het vakantiepark. De bezoekers die er komen, doen boodschappen in Vlagtwedde, de middenstanders daar profiteren er dus van.''

Luth verwacht na de zomer een toekomstplan voor het zwembad aan de gemeenteraad te presenteren. Die zal moeten beslissen of er geld voor een eventuele aankoop op tafel komt. De koopsom, zo'n anderhalve ton, is overigens al geraamd. De jaarlijkse exploitatie van de voorziening zou de gemeente hetzelfde bedrag kosten.

Coalitieprogramma

Deze week bespraken de raadsleden tijdens hun algemene beschouwingen voor 2020 de toekomst van het zwembad al. De coalitiepartijen Gemeentebelangen en PvdA zijn in principe voorstander van het verwerven van het bad. Het er alles aan doen om die voorziening te behouden, staat ook in het coalitieprogramma van beide partijen.

,,Waarbij we wel willen dat wordt gekeken of de exploitatiekosten van het bad omlaag kunnen, bijvoorbeeld door andere delen van het centrale gebouw in het Parc te verhuren'', zei Gerard Heijne (Gemeentebelangen). Ook PvdA'er Jose Molle wil dat de exploitatielasten zo laag mogelijk worden. ,,Zeker in deze tijd van bezuinigingen.''

Bezuinigingen

Oppositiepartij CDA wil het bad ook graag behouden maar vindt dat Luth eerst met een kant en klaar plan moet komen. ,,Waarbij het volgens ons niet de taak van de gemeente is het bad te kopen, met alle bezuinigingen die we voor ons hebben.''

Eize Hoomoedt (GroenLinks) denkt er net zo over. ,,We hebben al twee zwembaden, de koop van dat overdekte bad moet maar door een private partij gebeuren. De gemeente moet er geen cent in steken.'' VVD' er Pieter Dinkla vindt dat ook. ,,We moeten erg bezuinigen en dan kan het niet zo zijn we een verouderd bad kopen.''