Orvelte, mag SIVO deze dans van u?

De voorbereiding is begonnen: de bussen zijn geregeld, de vliegtickets geboekt. Maar het bouwen van grote podia is dit jaar niet nodig. Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO gaat terug naar de basis met zang en dans gewoon midden op straat, dit keer in het oerdorp Orvelte.

Het klassieke dorp Orvelte kleurt van 19 t/m 21 juli helemaal op door alle bonte jurken, pakken en die op de straten te zien zullen zijn: de 33e editie van het Wereld Dans- en Muziekfestival SIVO vindt dit jaar plaats in het 'oerdorp'.

250 artiesten uit tien landen

Er komen dansers uit India, Mexico, Servië, Polen, de Verenigde Staten, Indonesië, Belarus, Oekraïne en Syrië, ook zijn Nederlandse groepen van de partij. 250 artiesten uit tien landen laten zo hun eigen traditionele dansen zien. Al deze dansers en danseressen slapen in dorpen uit de omgeving, waardoor tijdens het festival ontmoetingen tussen verschillende culturen centraal komen te staan.

Ja, dit kan bekend in de oren klinken. Dit is die SIVO waar twee jaar geleden de stop uit werd getrokken. Maar de stroom is weer aan, het festival is terug. Al heeft ze wel een nieuwe jurk aan.

Kas raakte leger

32 jaar lang kwamen de dansgroepen naar Odoorn. Het festival groeide steeds elk jaar door. De tenten werden groter, de lichten werden feller. Maar tegelijkertijd raakte de kas steeds leger en waren er te weinig vrijwilligers en gastgezinnen om alle dansers en danseressen op te kunnen vangen. Twee jaar geleden kwam er zo een einde aan. 2018 zou het zonder het festival moeten doen.

Toen kwam er hoop. Iedere twee jaar kiest de provincie Drenthe een gemeente die een impuls krijgt om culturele evenementen te organiseren. In 2019-2020 was Midden-Drenthe aan de beurt en de weg was vrij voor een terugkeer van SIVO. Het werd van de grond af aan een nieuwe editie. „We begonnen met een lege kas", vertelt organisator Sjoerd Looijenga.

De grootste verandering is de nieuwe locatie. De dansers komen dit jaar niet naar Odoorn, maar naar het 'oerdorp' Orvelte. „In ons festival staat cultureel erfgoed centraal. Orvelte paste het beste". Looijenga zegt dat het dorp erfgoed op zichzelf is. „Het is van nature al mooi. Als we in Odoorn een decor hadden moeten bouwen voor het Sivo Festival dan was dat Orvelte geweest", lacht hij. „Het hele dorp is nu ook ons festivalterrein. Je koopt eigenlijk een kaartje voor Orvelte dat weekend".

Niet alleen de locatie is veranderd, ook de festiviteiten zelf. Looijenga vertelt dat het festival teruggaat naar de begindagen voordat de groei begon. „We hebben dit keer geen tenten. Alle groepen treden op in de straatjes". De bedoeling is om overal in het dorp optredens te hebben, dat je op de brink van het dorp een groep uit Mexico ziet optreden en in een hoekje dan weer een groep uit India tegenkomt. „Zo kun je overal wat cultuur meepakken".

'Stenen uit de hele wereld'

De bewoners van Orvelte zelf zitten ook niet stil. Ondernemers in het dorp bereiden zich op hun eigen manier voor op het festival. Irma Smegen van stenenwinkel De Flintenhof ziet mogelijkheden om op het festival in te spelen. „We hebben stenen uit de hele wereld", zegt ze. "Ook uit de landen van de dansers. Het lijkt me wel leuk om daar iets mee te doen." Eerder bezocht zij ook het festival in Odoorn. „Het is heel mooi. En nu is het hier in het dorp!"

De minidierentuin Zoo Bizar geeft aan dat ze korting geven op de toegangskaartjes om bezoekers tegemoet te komen voor de toegangsprijs die zij voor het festival moeten betalen. Organisator Looijenga denkt dat er nog wel meer komt, hij spreekt al van Sivo-tosti's in restaurants.

Gastgezin

Janine Hilhorst uit Noord-Sleen heeft andere voorbereidingen te treffen. Zij, haar man en hun twee dochters zijn een van de gastgezinnen die de dansers ontvangen gedurende het festival. Hilhorst krijgt tijdens SIVO twee dansers uit Belarus te gast van de dansgroep Switenak. Deze groep stond in 2015 op de laatste editie van het festival in Odoorn en keert nu terug naar Orvelte. „Die hadden het zo leuk gehad dat ze nu nog eens komen", lacht ze.

Dansers en danseressen die naar Drenthe kwamen werden altijd ondergebracht in gastgezinnen. Dat aspect is gebleven. De artiesten slapen in Orvelte en allerlei dorpen eromheen, waaronder Westerbork, Zwiggelte, Bovensmilde en Noord-Sleen. Het is dankzij inloopavonden en enthousiaste bewoners gelukt om alle dansers en danseressen onderdak te geven.

Bij gezinnen in haar straat in Noord-Sleen sliepen eerdere jaren ook dansers, maar Hilhorst was zelf nog niet direct overstag. Haar dochters wel. Die gingen actief lobbyen bij hun ouders om ook eens mee te doen als gastgezin, met succes. Het jaar daarop hadden ze twee jongens uit Servië in huis. Dat vond iedereen zo leuk dat ze zich het jaar erna weer hadden aangemeld. Toen kregen ze twee Portugese vrouwen.

'Ik hoefde de meiden maar aan te kijken en het was besloten'

Ze was benieuwd wie ze de volgende keer zou krijgen, maar die volgende keer kwam niet. „We zagen een beetje aankomen dat het festival zou stoppen. Het was alleen wel heel erg jammer toen het definitief werd." Via een berichtje op Facebook zag ze dat het festival dit jaar weer zou plaatsvinden. Een nieuwe locatie, een nieuwe opzet, en ja: met gastgezinnen. „Ik hoefde de meiden maar aan te kijken en het was besloten. We doen weer mee".

Voor Hilhorst maken de gasten zo'n week anders dan als je alleen op bezoek gaat. „Je kijkt dan toch anders tegen het festival aan". Ze is nu inkopen aan het doen, al laat ze het maken van specifieke plannen achterwege. „Het is nog afhankelijk van het programma, je weet van tevoren nooit helemaal hoe het loopt. Je begint aan een avontuur".