Stalker meisje uit Zuidlaren legt zich neer bij tbs met dwang

De 34-jarige L.P. uit Zwolle legt zich neer bij de straf die hij kreeg voor het jarenlang stalken van een minderjarig meisje uit Zuidlaren. P. werd door de rechtbank in Assen veroordeeld tot vier jaar tbs met dwangverpleging.

Zijn advocaat Henk Voors laat desgevraagd weten dat er geen hoger beroep wordt aangetekend. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Er komt dus geen hoger beroep in de zaak van de stalker. Hij ontmoette het slachtoffer en haar familie ooit op een camping in Hardenberg. Het meisje was toen negen jaar. Hij werd verliefd op haar. De man heeft haar daarna op alle mogelijke manieren lastiggevallen.

Meerdere malen veroordeeld voor stalking van het meisje

Voor stalking van het meisje is P. al twee keer eerder veroordeeld. Bij de strafzaak vorige maand bleek dat hij door de deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Hij is ook schuldig bevonden aan stalken van zijn ex-vriendin uit Hardenberg. De psycholoog en de psychiater adviseerden geen tbs maar opname in een psychiatrische kliniek. De rechtbank legde dat advies naast zich neer.

Bescherming samenleving en slachtoffers

De rechtbank is van oordeel dat de noodzaak van bescherming van de samenleving en slachtoffers zwaar moet wegen. ,,Een eerdere opname in een GGZ-kliniek heeft niet tot de gewenste resultaten geleid. Tijdens zijn verblijf bleef de verdachte namelijk contact opnemen met de slachtoffers en heeft hij berichten op sociale media geplaatst. Gelet op al het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat enkel de maatregel van terbeschikkingstelling met verpleging van overheidswege passend en geboden is." Omdat P. geen geweld heeft gebruikt, is een gemaximeerde tbs van vier jaar opgelegd.