Rij Maar An in Schoonoord maakt plaats voor Bospark Aagjeshoeve

Schoonoord - Pardon, kunnen wij hier een paard met huifkar huren? Regelmatig krijgt Bas de Jong die vraag om de oren van voorbijgangers.

De nieuwe terreineigenaar van voormalig recreatiecentrum Rij Maar An in Schoonoord moet dan altijd ontkennend antwoorden. Zijn voorganger, Martha Sehlmeijer, deed het wijd en zijd bekende park vorig jaar van de hand. Daarmee kwam na veertig jaar een eind aan de beroemde huifkartochtjes door boswachterij Sleenerzand, waarbij de paarden, vertrouwd met de route, zonder noodzakelijke sturing hun rondjes wisten te maken.

Alpaca’s

De Jong is niet van plan om het bedrijf op de oude voet voort te zetten, vertelt hij. Het oude recreatiecentrum maakt plaats voor een combinatie van verblijfs- en dagrecreatie. Ruim driekwart van de gebouwen inclusief de woning van Sehlmeijer, ruimt het veld om plaats te maken voor 25 kampeerplekken met privé sanitair, 14 camperplaatsen, 40 luxe chalets en drie familiehuizen met elk plek voor 16 personen. De voormalige paardenstallen en een schuurtje achter de woning worden verbouwd tot dierenverblijven met onder meer pluimvee, cavia’s konijnen, alpaca’s, schapen en geiten. Het achterliggende idee is om vooral kinderen op een leerzame manier kennis te laten maken met het boerenleven door beesten te voeren en te verzorgen.

IJsmakerij

De oude Anytime snackbar aan de voorzijde moet op termijn plaats maken voor een receptiegebouw en een restaurant met terras en ambachtelijke ijsmakerij. Het nieuwe park krijgt de klinkende naam Bospark Aagjeshoeve mee. Aagje is een van de geiten van De Jong. ,,Geiten zijn nieuwsgierig aangelegd, net zoals de meeste kinderen dat zijn naar dieren. Allemaal nieuwsgierige aagjes, eigenlijk. Vandaar de naam”, lacht de recreatieondernemer. De paarden keren niet meer terug. Wel heeft De Jong een huifkar, een paard en een pony overgenomen van mevrouw Sehlmeijer. ,,Onze dochter Eline is dol op paarden, dus daar ontkwamen we niet aan. Maar die gebruiken we alleen voor onze eigen privéritjes.”

Geen plan B

Dat het nieuwe park een agrarisch tintje krijgt, stond vooraf vast. In 2016 besloot De Jong om te stoppen met zijn boerenbedrijf in Nieuw-Weerdinge. ,,In deze tijd is het steeds lastiger om als boer de boel in de benen te houden.” Het was geen gemakkelijke beslissing, vertelt hij. Het was zijn lust en zijn leven. Na de verkoop van de boerderij en de bijbehorende landerijen moesten hij, zijn vrouw Gea en hun drie kinderen Eline, Thijs en Lars op zoek naar iets nieuws. Een plan B lag er echter niet. Na een onzekere tijd, stuitte het gezin in 2018 op het te koop staande Rij Maar An. ,,Door het vakantiepark te combineren met elementen uit het boerenleven, hoeven we onze roots niet helemaal los te laten.” Het gezin woont inmiddels in een woning pal naast het terrein, dat toevallig vorig jaar ook te koop stond.

Gefaseerde bouw

Na de winter moeten praktisch alle panden op het tien hectare grote terrein definitief tegen de vlakte. Volgend voorjaar hoopt hij de eerste campinggasten te kunnen verwelkomen. Het park wordt overigens gefaseerd aangelegd. Zo blijven de gebouwen van het voormalige restaurant en de snackbar eerst staan om later plaats te maken voor respectievelijk een van de familiehuizen en het nieuwe restaurant. De luxe chalets komen er ook niet allemaal in een keer, maar druppelsgewijs. De bouw van het eerste familiehuis staat gepland voor volgend najaar.

Leven lang plezier

De familie De Jong heeft de komende jaren dus de handen vol aan het realiseren van hun droom. ,,Met Bospark Aagjeshoeve willen we iets neerzetten waar we de rest van ons leven plezier aan hebben.” Stiekem hoopt hij dat zijn kinderen op latere leeftijd ook de smaak te pakken krijgen en het park overnemen. Maar dat zit nu al goed. ,,Eline heeft al aangeboden om de receptie voor haar rekening te nemen.”