Vervlogen tijden: doktershuis en drukkerij

TER APEL - Bovenstaande ansichtkaart uit de collectie van de heer H. Eenjes is gemaakt in 1911 en laat een stukje van het oostelijk deel van de Hoofdstraat zien.

Het huis links, dat tegenwoordig in al zijn schoonheid nog steeds aan de Hoofdstraat is te vinden, is een oude dokterswoning. De villa werd in opdracht van Dr. Johannes Prak en zijn vrouw in 1895 gebouwd.

Johannes Prak (1868–1936) was de vijfde huisarts die naar Ter Apel kwam en hij woonde hier tussen 1895 en 1906, inclusief praktijk aan huis. Naast de voordeur zijn aan weerszijden twee stenen in de muur gemetseld, met als opschrift Dr. J.P. en M.C.S. 1895. Voluit geschreven: dokter Johannes Prak en Maria Christina Speckman, zijn vrouw met wie hij op 26 juli 1894 trouwde.

Toen dr. Prak in 1906 naar Zuidlaren vertrok om daar een praktijk over te nemen, werd tot zijn opvolger als huisarts in Ter Apel dokter Cornelis Pesman (1877–1944) benoemd, die ook praktijk hield in deze villa en wel van 1906 tot december 1911 om toen naar Beilen te vertrekken.

Geen trottoir

Als we bovenstaande foto beter bekijken, zien we dat er nog geen trottoir te zien is, de beide meisjes lopen gewoon door het zand. In de werkelijk schitterende en voor die tijd vast en zeker moderne kledij zien ze er betoverend uit.

Rechts staat een dochter van dokter Pesman, de in Ter Apel geboren Frederika Bonne (“Bonnie”). Ze werd in Ter Apel geboren op 27 december 1908, maar overleed al vroeg – op 28-jarige leeftijd – op 12 mei 1937. Het meisje links op de voorgrond is Cornelia (‘Corrie’) Eerelman, geboren op 9 september 1908. De hond op de achtergrond hoort ook bij de familie Pesman en heet Stoffel. Eén van de grotere jongens op de achtergrond Jan Eerelman, geboren op 7 juli 1905. Van beide andere kinderen is de naam niet bekend.

Gratis advertentieblad

Meindert Johannes Eerelman had een drukkerij en boekwinkel en gaf, zoals duidelijk is te zien op het houten fietsenrek, een gratis advertentieblad uit in Ter Apel. Maar ook drukte hij ansichtkaarten, folders en boeken, terwijl hier tevens het krantje De Officiële Vlagtwedder werd gedrukt.

De woning van Eerelman staat links naast de dokterswoning en is dus niet te zien op de foto. In het pand van Eerelman zat later boekhandel Bakker en daarna boekhandel Ten Kate, waar de heer Verlinde directeur was, terwijl het eigendom was van de Emmer Courant.

Daarna was hier de boekhandel van de heer Van der Helm gevestigd. De dokterswoning werd later verkocht aan advocaat mr. H.E. Timmerman, terwijl diens zoon er tot ongeveer 1990 woonde. Tegenwoordig woont oud-wethouder S. Lok in deze prachtige, oude dokterswoning, dat sinds 2001 een Rijksmonument is met nummer 520940.

Wilt u reageren op deze vervlogen tijden of hebt u zelf een foto die u graag in deze rubriek zou willen zien: jbeen01@hetnet.nl

Jakob Been