Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal houdt grote reünie

STADSKANAAL - Op 3 september 1919 opende een christelijke hbs voor het eerst haar deuren in villa Van Deest in Drouwenermond.

Hier ligt het fundament van het Ubbo Emmius Lyceum aan de Stationslaan in Stadskanaal, tegenwoordig de Ubbo Emmius Scholengemeenschap.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest wordt op zaterdag 28 september een reünie voor alle (oud-) leerlingen en medewerkers gehouden. De organisatie hoopt die dag 1500 tot 2000 reünisten te mogen ontvangen.

Het wordt een feest der herkenning. In het monumentale pand waar het lyceum zich in 1926 vestigde, zijn de brede natuurstenen trappen met gietijzeren hekwerk en de zware houten voordeur herkenbare elementen voor iedereen die er ooit leerde of werkte.

Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen de voorbereidingen op de schoolreünie. Een speciale reüniecommissie stortte zich enthousiast op de organisatie. Docent en oud-leerling Roelof Plieger, teamleider Stationslaan Evelien Bos, oud-docente Marietje de Boer, oud-leerling en docent Jur Luis, oud-leerling en medewerkster stafbureau Ria Goossen, docente Hennie Bosma, oud-leerling Harry Kiewiet en locatiedirecteur Jeroen Baerveldt prikten zaterdag 28 september als dé datum.

Er is die dag een programma met activiteiten en vooral veel ruimte om even lekker bij te kletsen met de vele oude bekenden onder het genot van een hapje en een drankje, verzorgd door diverse lokale horeca-ondernemers.

Overdag zijn er lessen van (oud-)docenten Gerrit Berkhoff, Jan Frankema, Roelof Plieger en Jur Luis. Verder is er een pubquiz en is de tentoonstelling De Eeuw van mijn Ubbo te zien. Ook zijn er optredens van voormalige schoolbands.

“Als er nog toenmalige schoolbandjes zijn die het leuk lijkt om die dag weer eens op te treden, dan mogen ze zich melden”, zegt Evelien Bos. ‘s Avonds is er in de sportzaal plus een grote feesttent op het achterliggende sportterrein - geheel in Ubbo traditie - een gezellige dansavond.

Reünisten kunnen zich aanmelden voor het middagprogramma of het complete dagprogramma. Wie de hele dag komt, kan ook aanschuiven bij het streetfoodbuffet. Ook bijzonder: de reünisten kunnen net als vroeger weer met de Gadobus naar school. Vanaf het speciaal voor de gelegenheid ingerichte parkeerterrein rijden enkele old-school autobussen als pendels naar het Ubbo.

Voor de reünie hebben zich inmiddels honderden oud-leerlingen aangemeld. Er zijn al aanmeldingen binnen uit onder meer Canada, China, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.

“Een heel leuke reactie kregen we van een oud-leerling die nu in Hong Kong woont. Hij kan er die dag niet bij zijn, maar vroeg of we door middel van een livestream live-beeldverslag konden doen.”

Volgens Baerveldt zijn de reacties op de reünie overweldigend enthousiast: “Het past ook een beetje bij de schoolcultuur. Veel leerlingen zien wij hier later terug. Dan komen ze eens kijken op hun oude school of werken ergens aan mee. We doen eigenlijk nooit tevergeefs een beroep op mensen.”

Ook oud-leerling Roelof Plieger keerde er terug als docent, inmiddels meer dan dertig jaar geleden: “Ik voel mij thuis op deze school waar mensen voor elkaar klaarstaan en waar de zaken van oudsher goed georganiseerd zijn. Daarom werk ik ook vol enthousiasme mee aan de organisatie van deze reünie. We gaan er met elkaar een fantastisch feest van maken.”

Meer informatie over de reünie van Ubbo Emmius Stationslaan Stadskanaal is te vinden op ubbostationslaan100.nl