Hunebedcity komt in stroomversnelling

Van onthoofd gemeentehuis waar ooit Borgernaren hun paspoort haalden tot toeristisch pareltje van Borger: Hunebedcity. Die metamorfose is aanstaande. Haalt Hunebedcity de kerst van 2019?

Dat is de vraag. Als het aan Wilma Hoedeman ligt wel. ,,Wij willen eind dit jaar een kerstmarkt houden. Dan moet alles klaar zijn.” Op 2 september wordt de koop bij de notaris bezegeld. Dan zijn Wilma Hoedeman en dochter Marissa officieel eigenaar van het oude gemeentehuis van Borger en breekt fase 1 van het project aan: een inhaalslag maken op gebied van achterstallig onderhoud. Die is hard nodig. ,,Kozijnen zijn verrot, muren kapot en er is lekkage. Het is net als met een mens die jarenlang niet goed zorgt voor zijn lichaam. Die holt ook achteruit.”

Dat beeld schetste architect Fred Dubbeling maandagmiddag. De vormgever uit Winsum gaf acte de presence op een formele informatiebijeenkomst in restaurant De Weme. De initiatiefnemers zijn dat verplicht voordat ze alle noodzakelijke bestemmingsplanprocedures kunnen afronden.

1500 vierkante meter, 50 medewerkers

Wat wordt Hunebedcity? Een werkplek met een totale oppervlakte van zo’n 1500 vierkante meter voor 50 medewerkers. Deels met verstandelijke beperking, deels met psychische klachten. Met op de begane grond een lunchroom, daarboven een grote winkel waar vooral streekproducten worden verkocht en in de kelder een speelparadijs in prehistorische stijl. De winkel moet de overtreffende trap worden van Lekker Hip, de winkel die de Hoedemannen nu honderd meter verderop runnen. Die winkel wordt gesloten. Hunebedcity is een droom die moeder en dochter Hoedeman al sinds 2016 koesteren.

Als een kop-staartboerderij zonder kop

Zowel gemeente Borger-Odoorn als de provincie Drenthe zijn enthousiast en financieren deels het anderhalf miljoen euro kostende project. Het geamputeerde gemeentehuis, waarvan het deel met de raadszaal aan de voorkant is gesloopt, is naast de monumentale oude kerk een smet op het dorpsgezicht. ,,Als een kop-staartboerderij zonder kop”, vindt de architect. Waar nu nog een blinde muur staat, komt een voorgevel met veel glas en de nieuwe dorpsvloer die naadloos in het gebouw doorloopt. Die dorpsvloer moet helpen beide losse eindjes van het dorp, dat door een drukke verbindingsweg in tweeën wordt gesplitst, weer tot een geheel te maken. ,,Het gebouw doet straks weer mee met de rest.”

Er zit nog rek in horeca Borger

Als het nieuwe bestemmingsplan ter inzage komt te liggen op het gemeentehuis breken zes spannende weken aan. Binnen die termijn kunnen mensen bezwaar maken. Wilma Hoedeman verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen. Ze heeft vooraf onderzoek laten doen over het aanbod van horeca ten opzichte van de vraag. ,,Daaruit bleek dat er nog rek in zit. Alle lokale ondernemers die ik heb gesproken, reageren enthousiast.”