Oogstdag in Roswinkel gaat dit jaar toch door

ROSWINKEL - Om vast op de kalender in de keuken te noteren. Op zondag 1 september wordt in Roswinkel voor de 36ste keer de jaarlijkse oogstdag gehouden.

Het evenement wordt georganiseerd door de vlegeldorsgroep Roswinkel. Plaats van handeling is het terrein van boer Harm Joling aan de Roswinkelerstraat 58 in het dorp.

"Van twee tot vijf uur 's middags is er van alles te doen", vertelt Jonny Moesker. Hij is de kleinzoon van Harm Joling. Opa Joling is sinds jaar en dag de drijvende kracht achter de oogstdag.

"Na een jaar van stilte en het besluit van de oudere garde om met de oogstdag te stoppen, heeft de jongere generatie toch besloten dat zoiets niet verloren mag gaan.

De machines en het gereedschap zijn er en de kennis kan nu nog over gedragen worden aan ons. Een deel van de medewerkers gaat door en enkele nieuwe leden zijn bereid gevonden om te helpen. Met een dergelijke groep kun je weer iets bewerkstelligen. Wij pakken daarom de draad weer op."

De zelfbinder is van stal gehaald

"De voorbereidingen zijn in volle gang", vervolgt Moesker. "Zaterdag bijvoorbeeld werden de zelfbinder en combine al van stal gehaald en startklaar gezet. Ook is de geubel weer voorzien van bomen.

Ouderwets vlegelen

Het graan wordt volgende week gemaaid en in schoven op wagens geladen, zodat op 1 september op verschillende manieren kan worden gedorst. Namelijk het ouderwetse vlegelen, dorsen met een trekkeraandrijving en dorsen door middel van geubel aandrijving. Verder kan het publiek kijken naar demonstraties als touw draaien, dokken binden, zeis aren, graan malen en ga zo maar door."

Kop van Jut 

Tijdens de oogstdag is allerhande lekkernij te koop als onder meer spekdikken, braadworsten en hamburgers en ook staat de Kop van Jut opgesteld. De vrolijke klanken van de plaatselijke blaaskapel Amoroso zorgen voor extra sfeer en gezelligheid.

De oogstdag is net als voorgaande jaren gratis toegankelijk.

Paul Abrahams